Skoči do osrednje vsebine

Vzpostavljanje globalne mreže centrov odličnosti umetne inteligence v trajnostnem razvoju

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI) ustanavlja mrežo odličnosti NAIXUS; pobudo več zainteresiranih strani, katere cilj je premostiti vrzel med umetno inteligenco in trajnostnim razvojem.

Tematska fotografija mreže umetne inteligence.

Mreža centrov odličnosti umetne inteligence bo ustanovljena 4. 5. 2022. | Avtor Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Dogodek ob ustanovitvi bo potekal virtualno 4. maja v okviru STI Foruma v organizaciji Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (angleško IRCAI), Stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku, Stalnega predstavništva Japonske pri Združenih narodih in Stalnega predstavništva Južne Afrike pri Združenih narodih.

Na dogodek se lahko prijavite preko spletne strani Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca IRCAI (v angleščini).

Sodelujoče bo med drugimi nagovoril veleposlanik Boštjan Malovrh, stalno predstavništvo Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku, Marielza Oliveira, sektor za komunikacije in informacije, sekretariat IFAP, UNESCO, in John Shawe-Taylor, direktor IRCAI. Glavni del dogodka sestavljajo kratke predstavitve podpornikov in začetnih partnerjev IRCAI iniciative za izgradnjo te globalne mreže centrov odličnosti v trajnostnem razvoju. Osrednje teme bodo zgodovina, namen, cilji, sestava, dejavnosti, programi in tehnološka usmerjenost mreže.

Mreža odličnosti NAIXUS

Do leta 2030 naj bi svetovno prebivalstvo doseglo 8,5 milijarde, na vse pa bo neposredno ali posredno vplivala umetna inteligenca (UI). Umetna inteligenca že ima merljiv in obsežen vpliv na vse sektorje in ekosisteme: človeške, okoljske in gospodarske.

Ekipa IRCAI in partnerji imajo bogate izkušnje pri gradnji in vodenju raziskovalnih mrež umetne inteligence, ki segajo v leto 2004 z mrežami: NeuroColt, NeuroColt2, PASCAL, PASCAL2, AI4D ter od leta 2020 z ELISE in HumaneAI. Te mreže so skupaj omogočile ogromno število raziskav po vsem svetu in pomagala UI, da se je iz raziskovalne teme razvila v globalni tehnološki fenomen. Hkrati so omrežja pomagala financirati približno 50 milijonov evrov inovativnih raziskav umetne inteligence po Evropi in zunaj nje.

Vizija NAIXUS-a

Da bi izkoristili moč umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in hkrati gradili na obsežnih izkušnjah IRCAI, ustanavljamo NAIXUS - pobudo za premostitev vrzeli med umetno inteligenco in trajnostnim razvojem. Začetnika pobude sta IRCAI in Data-Pop Alliance, njen namen pa je podpora najsodobnejšim raziskavam in uporabam UI pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, preko mreže povezanih raziskovalnih centrov in podjetij po vsem svetu. NAIXUS bo mobiliziral raziskovalce, da bodo sodelovali pri ključnem razvoju umetne inteligence v povezavi z vprašanji trajnostnega razvoja, da bi dosegli kritično maso pri teh temah in sodelovali preko kulturnih in jezikovnih ovir. Ključni namen mreže je v znanstvenem sodelovanju, ki je nujno potrebno za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

NAIXUS trenutno sestavlja 20 partnerjev iz 14 držav (seznam partnerjev in opis mreže).