Skoči do osrednje vsebine

Zasedal odbor za podelitev nagrade Zlata čebela

Pretekli teden (22. 4.) se je na 5. seji sestal Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, ki je obravnaval prispele predloge za letošnjega nagrajenca. Do roka, to je do 15. 3. 2022, je odbor prejel 13 predlogov za 12 kandidatov za nagrado. Druga nagrada Zlata čebela bo podeljena v mesecu maju.
Nagrada v obliki spirale v zlati barvi.

Nagrada Zlata čebela | Avtor: Ana Skobe

Člani odbora so pretekli petek med predlogi kandidatov soglasno že izbrali prejemnika nagrade Zlata čebela 2022, njegovo ime pa ostaja skrivnost vse do slavnostne podelitve nagrade. Po dva predloga sta prispela iz Slovenije, Francije, Italije in Libije, po en pa iz Nemčije, Grčije, Egipta in Kitajske. Posamezne kandidate bomo pričeli predstavljati prihodnji teden na facebook strani svetovnega dne čebel.

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela na ministrstvu spodbujamo in podpiramo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa tudi spodbujamo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih. Republika Slovenija s podeljevanjem nagrade Zlata čebela promovira svetovni dan čebel (20. maj), ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017 in je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico ter Republiko Slovenijo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo v luči globalne odprave lakote.

Republika Slovenija si tako s svetovnim dnevom čebel kot tudi z nagrado Zlata čebela prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.