Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar v New Delhiju opravil številne bilateralne pogovore in sodeloval na forumu Raisina Dialogue 2022

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je med 25. in 27. aprilom v New Delhiju udeležil konference Raisina Dialogue 2022, se srečal z indijskim zunanjim ministrom Subrahmanyamom Jaishankarjem in opravil druge bilateralne pogovore.

Z ministrom za zunanje zadeve Indije sta pozdravila sodelovanje med Blejskim strateškim forumom in indijskim misliščem ORF – Opazovalna raziskovalna foundacija (angleško Observer Research Foundation), ki je organizator vsakoletnega foruma Raisina Dialogue. Osrednjo pozornost sta namenila ruski agresiji na Ukrajino, pri čemer je minister poudaril nujnost spoštovanja univerzalnih vrednot kot so zapisane v ustanovni listini Združenih narodov ter izpostavil odločen in enoten odziv Evropske unije. Govorila sta tudi o posledicah ruske agresije za evropski in tudi indopacifiški prostor, še posebej na varnostnem in energetskem področju. Dotaknila sta se tudi sodelovanja med državama na multilateralnem področju. 

Minister dr. Logar se je ob obisku v Indiji udeležil koncerta ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Indijo, kjer je poudaril da smo v zadnjih dveh letih okrepili odnose z Indijo, ki je ključni globalni deležnik in pomemben del slovenske zunanje politike. To se odraža tudi na ravni dvostranskih odnosov. Minister se je srečal tudi s častnimi konzuli Republike Slovenije v Indiji, s katerimi se je pogovarjal zlasti o možnostih, ki jih indijski trg predstavlja za slovenska podjetja. 

Minister dr. Logar je nastopil tudi kot panelist na okrogli mizi o razmerju med varnostjo in ekonomskimi interesi v Evropi in Indo-Pacifiškem prostoru. V svojem nastopu je opozoril na nujnost spoštovanja univerzalnih vrednot in se izrekel zoper uporabo dvojnih standardov, ko gre za rusko agresijo na Ukrajino. ''Le odločen odziv mednarodne skupnosti bo jasen signal drugim avtokratom po svetu,'' je poudaril minister dr. Logar. V nadaljevanju je izpostavil, da je sedaj čas za delovanje v multilateralnih forumih. Poudaril je, da brez varnosti tudi ne more biti uspešne trgovine, prav Evropska unija dokazuje da je moč blaginjo zgraditi le na miru in varnosti. 

Na konferenci prisotne ministre je vljudnostno sprejel predsednik indijske vlade Narendro Modi.

Ob robu konference je  minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar opravil tudi dvostranske pogovore z zunanjima ministroma Madagaskarja Richardom Randriamandratom in Nigerije Geoffreyem Onyeamo ter namestnikom ganske zunanje ministrice Kwakujem Anoratwumom Sarpongom, s katerimi se je pogovarjal o multilateralnih temah, razvojnem sodelovanju ter pripravah na letošnji Dan Afrike. Srečal se je tudi z namestnico ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Anne Neuberger, s katero sta govorila zlasti o krepitvi kibernetske varnosti zaveznic v Natu.