Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan intelektualne lastnine letos v znamenju mladih

Svetovni dan intelektualne lastnine 26. aprila praznujejo vse države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, med katerimi je tudi Slovenija. Cilj svetovnega dneva intelektualne lastnine je ozaveščanje o pomembnosti varstva pravic intelektualne lastnine za krepitev ustvarjalnosti in inovativnosti in počastitev prispevka izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Letošnji svetovni dan intelektualne lastnine poteka pod sloganom »Intelektualna lastnina in mladi: Inovacije za boljšo prihodnost«. Po vsem svetu se mladi spopadajo z inovacijskimi izzivi ter s svojo energijo, iznajdljivostjo, radovednostjo in ustvarjalnostjo usmerjajo pot v boljšo in bolj trajnostno prihodnost. Pravice intelektualne lastnine lahko prispevajo k njihovim ciljem, pomagajo pri uresničevanju njihovih zamisli, ustvarjanju dohodka, delovnih mest in pozitivnem vplivu na svet okoli njih.

Eno izmed ključnih poslanstev Urada za intelektualno lastnino je spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti med mladimi,  zato aktivnostim za mlade posvečamo veliko pozornosti. Prizadevamo si, da bi mladi bolje razumeli, kako lahko s pomočjo sistema intelektualne lastnine in posameznih pravic kot so znamka,  model, avtorska pravica, patent, geografske označbe in druge pravice - podprejo njihove podjetniške ideje in ambicije za gradnjo boljše prihodnosti.

Na osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah izvajamo čedalje številčnejša predavanja in delavnice o pomenu intelektualne lastnine, z mladimi pa smo začeli sodelovati tudi na različnih tekmovanjih v podjetniških idejah, kot sta tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi POPRI ter nacionalno tekmovanje dijaških podjetij, ki ga vsako leto organizira Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija. Udeleženci obeh tekmovanj nas vedno znova navdušijo s svojimi prodornimi idejami in ustvarjalnim zagonom. Osnovnošolce nagovarjamo tudi prek sodelovanja v oddaji Male sive celice, kjer redno prispevamo vprašanja s področja intelektualne lastnine, zmagovalce pa bomo letos že drugič nagradili z obiskom Tehničnega muzeja na Dunaju.

Ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine vsem ustvarjalcem in izumiteljem želimo čim več plodnih zamisli in njihovih uspešnih realizacij!