Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan deklet in žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Vsak četrti četrtek v mesecu aprilu se obeležuje mednarodni dan žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah (IKT). Letos mednarodni dan žensk v IKT praznujemo 28. aprila. Dan, ki ga je uvedla Mednarodna telekomunikacijska zveza (angleško International Telecommunication Union − ITU) in ga obeležujejo po 150 državah po vsem svetu, izpostavlja in opozarja na problematiko pomanjkanja deklet in žensk v poklicih, kjer se uporabljajo informacijsko komunikacijske tehnologije, dekleta in ženske pa spodbuja k študiju in poklicni poti v tehnološkem sektorju ter tudi širše na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (angleško Science, Technology, Engineering and Mathematics − STEM).

Informacijske in komunikacijske tehnologije so med najbolj dinamičnimi gospodarskimi sektorji v EU in svetu. A kljub temu je kadrovska podhranjenost IKT sektorja danes še vedno splošno prepoznan izziv. Pomanjkanje žensk v IKT poklicih je moč zaznati tudi v Sloveniji, kar je zabeleženo tudi v vsakoletnem pregledu stanja žensk v digitalnem svetu (v angleškem jeziku) oziroma kazalnikih Evropske komisije, ki merijo in ocenjujejo vključenost žensk v poklice, kjer so v ospredju digitalne veščine. Na izobraževalnem nivoju je v Evropi na STEM študijih le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Če se omejimo le na IKT študije, je zastopanost deklet še bistveno manjša.

Evropska komisija zato opozarja in poziva države članice, da aktivno pristopijo k zmanjšanju te razlike, saj noben poklic ne bi smel izbirati spola ali obratno.

Zavedamo se, da je podpora državnih organov ključna pri reševanju teh izzivov in odpravljanju digitalne neenakosti. Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je zato pripravila Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je stopil v veljavo letos marca, in ki celovito ureja področje pridobivanja digitalnih veščin pri nas, v ospredje pa med drugim postavlja tudi cilj zmanjševanja razlik med spoloma na področju digitalne vključenosti prebivalstva Republike Slovenije. Pristopili smo tudi k podpisu Deklaracije za ženske v podjetništvu in inovacijah, ki je namenjena spodbujanju udeležbe žensk v podjetništvu in inovacijah, zlasti v sektorju IKT. Deklaracija se osredotoča na nadaljevanje usklajevanja politike enakosti spolov v Evropi in združevanje moči ter razvoj ciljnih ukrepov za odpravo razlik med spoloma na področju tehnologij in inovacij.

Prepričani smo, da so ženske v digitalnem svetu in IKT poklicih lahko uspešne najmanj enako kot moški in želimo si, da bi se jih za to poklicno pot v prihodnje odločilo še veliko več.

Slovenijo želimo do konca desetletja pripeljati med prvih pet digitalno najnaprednejših evropskih držav in ključne za dosego tega cilja pa ste tudi ve, drage dame, učiteljice, študentke, raziskovalke in inženirke in vse bodoče IKT-jevke. Zato iskrene čestitke ob vašem prazniku. Naj bodo vaše ideje, želja po ustvarjanju in pogum brezmejni.