Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. aprila 2022

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 9.10 je v Ulici 9. junija v Ljubljani meteorna in fekalna voda zalila klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in dežurna služba podjetja VO-KA, ki je poskrbela za odmašitev zamašenega kanalizacijskega sistema.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.35 je na Ulici 1.junija v Trbovljah prišlo do vdora meteorne vode v poslovni objekt. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje - mesto so prečrpali in posesali vodo. Obveščen je upravnik stavbe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.20 je na avtocestnem odseku Čatež ob Savi – Obrežje v občini Brežice osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na voznem pasu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, posuli po vozišču razlitih motornih tekočinah, osvetili kraj nesreče, nudili pomoč policiji, delavcem avto vleke in pri sanaciji vozišča delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 21.16 je v naselju Babna Gora, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v potok. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom sanirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v celjsko bolnišnico reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 sta na Korenovi cesti v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in usmerjali promet. Reševalci NMP Kamnik so eno osebo prevzeli v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.29 se je na regionalni cesti Solkan-Plave v občini Kanal ob Soči pripetila prometna nesreča z udeležbo dveh osebnih vozil, pri kateri sta se dve osebi poškodovali. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulatorja ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovani osebi so reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter.

Ob 20.00 sta na Ulici tolminskih puntarjev v Novi Gorici trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, na poškodovanem vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči lažje poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.22 sta na cesti Dravograd–Ravne na Koroškem v Podklancu v občini Dravograd trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, sanirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri odstranitvi vozil s cestišča. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju in ju prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.43 v naselju Juvanje v občini Ljubno občanka po večdnevni odsotnosti prišla domov in ugotovila, da je v stanovanju imela požar. Gasilci PGD Radmirje so pregledali kuhinjske prostore po požaru, do katerega je prišlo dva dni nazaj in ugotovili, da je do požara prišlo na pultu v kuhinji, ogenj pa je zajel še del kuhinjskega elementa. Škodo bodo lastniki sanirali sami.

Izpostava Koper

Ob 11.28 je na Šmarski cesti v Kopru prišlo do pregretja ličarske peči ter nepopolnega gorenja, kar je povzročilo zadimljenje delavnice. Ob prihodu gasilcev gorenja ni bilo več zaznati. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali okolico, izklopili dovod plina, prezračili objekt in ga s termovizijsko kamero pregledali. Meritve so pokazale višje temperature v peči, zato so demontirali določene dele, kateri so omogočili ohladitev peči po naravni poti. Kasneje meritve niso kazale višjih odstopanj.

Izpostava Kranj

Ob 17.14 je v naselju Trata pri Velesovem, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorelo v obrtni delavnici. Gasilci PGD Cerklje, Velesovo in Zgornji Brnik so požar pogasili, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.39 so v Črni vasi, občina Ljubljana, v prostorih zapuščenega objekta gorele smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.12 so na Kostanjeviški cesti v Pristavi, občina Nova Gorica, opazili močan dim ob objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pod nadstreškom objekta pogasili večjo količino gorečih električnih vodnikov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.22 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v proizvodnji prišlo do požara na cevi za dovod plina v peč. Od tam se je ogenj razširil na hidravlično olje. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so pogasili požar in prezračili prostore. O škodi ne poročajo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 15.54 je bil na Ljubljanski cesti v Izoli zaznan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so opravili meritve z eksplozimetrom in niso zaznali nobenih posebnosti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.41 so gasilci PGD Radlje ob Dravi in dežurni delavci cestnega podjetja na Mariborski cesti in obvoznici v Radljah ob Dravi nevtralizirali in očistili večji oljni madež na razdalji okoli enega kilometra in na parkirišču velikosti okoli 60 kvadratnih metrov ter preprečili odtekanje snovi v jaške.

Ob 15.35 so v Slovenj Gradcu občani opazili onesnaženje reke Mislinje. Gasilci PGD Slovenj Gradec so v Pamečah na reki postavili vpojne vodne pregrade in na območju onesnaženja pregledali strugo, vendar vzroka niso našli. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.11 so na Pleteršnikovi ulici v Brežicah posredovali gasilci PGD Brežice in reševalci NMP Brežice. Gasilci so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Kranj

Ob 20.21 so na Dobrški ulici v Lescah, gasilci PGD Lesce odprli vrata zapuščene hiše in rešili ujeto mačko.

Ob 20.48 so na Vodnikovi ulici v Lescah, občina Radovljica, gasilci PGD Lesce s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako omogočili vstop reševalcem NMP Radovljica in policistom vstop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.37 so v gozdu v Gabrju pri Ilovi gori, občina Grosuplje, gasilci PGD Velika Ilova gora izvlekli osebno vozilo, ki je nasedlo na neutrjeni poti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.27 je na Čečovju na Ravnah na Koroškem v večstanovanjskem objektu voda iz poplavljenega stanovanja tekla v spodnje stanovanje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zaprli ventil za vodo in iz stanovanja prečrpali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/