Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan se je srečal z madžarskim državnim sekretarjem za varnostno politiko Sztárayem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v Budimpešti sestal z državnim sekretarjem za varnostno politiko na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Petrom Sztárayem. Razpravljala sta o dvostranskem sodelovanju med državama ter aktualnih razmerah v Ukrajini.

Med Slovenijo in Madžarsko poteka redni dialog na najvišji politični ravni in med resornimi ministrstvi. Državi odlično sodelujeta tudi v multilateralnih forumih. Glede aktualnega dogajanja v Ukrajini sta državni sekretar dr. Raščan in državni sekretar Sztáray pozdravila hiter in enoten odziv Evropske unije in Nata. Poudarila sta pomen okrepljenega multilateralnega sodelovanja za zagotavljanje miru in varnosti ter pomen mirnega reševanja sporov. Dotaknila sta se tudi vprašanja beguncev in razseljenih oseb iz Ukrajine. Državni sekretar dr. Raščan je posebej poudaril nujnost povečanja vojaške in humanitarne pomoči Ukrajini.

V okviru obiska v Budimpešti se je državni sekretar dr. Raščan srečal tudi z namestnikom državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Istvánom Joójem, s katerim sta obravnavala možnosti za krepitev sodelovanja na področjih gospodarstva in turizma ter napredek pri izgradnji posameznih čezmejnih infrastrukturnih povezav.

Ob robu obiska v Budimpešti je državni sekretar dr. Raščan opravil pogovor z veleposlaniki in predstavniki držav, ki nerezidenčno pokrivajo Slovenijo iz Budimpešte, in sicer z vodji veleposlaništev Švedske, Finske, Norveške, Danske, Alžirije, Moldavije, Kanade, Latvije in Malezije. Izrazil je interes za okrepitev dvostranskega in večstranskega sodelovanja, tudi v luči varnostnih izzivov v Ukrajini in v svetu. Imel je tudi predavanje za študente Univerze Corvinus z naslovom Implementacija zunanjepolitične strategije Republike Slovenije, na katerem je v interaktivni razpravi naslovil aktualne zunanjepolitične izzive, vključno z vojno v Ukrajini.

Državni sekretar dr. Raščan se je udeležil še koncerta slovenskega akademskega pevskega zbora Vinko Vodopivec in podelil priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu predsednici Slovenskega društva v Budimpešti Ágóti Kállay ob 30. letnici delovanja društva.