Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s predstavniki zamejskih kmetijskih organizacij

Minister v odstopu dr. Jože Podgoršek se je srečal s predstavniki slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške povezanih v koordinacijo AGRASLOMAK. Na srečanju so predstavili aktualne vsebine s področja kmetijstva v posamezni od sosednjih držav ter obravnavali program za leto 2022.
Več oseb stoji in se fotografira. Za njimi napis Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dr Jože Podgoršek in predstavniki zamejskih kmetijskih organizacij. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Dr. Jože Podgoršek je v svojem uvodnem nagovoru predstavil ključne aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v minulem obdobju. Posebej je izpostavil krepitev obstoječih in tudi vzpostavitev novih odličnih odnosov z državami EU; predstavil je tudi ključne dosežke v času slovenskega predsedovanja, tako na področju kmetijstva, gozdarstva in ribištva. »Odnosi z nekaterimi ministri so res odlični, še posebno pa je to pomembno pri ministrih Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, kjer imamo v mislih tudi vas, Slovence, ki tam živite«. Dotaknili so se tudi uspešnega delovanja slovenske kmetije v Porabju ter vzpostavljanju podobnega projekta v Gorskem Kotarju. Izpostavil je pomen tovrstnih srečanj, dialoga, za dobro medsebojno sodelovanje in krepitev zamejskih skupnosti ter na drugi strani nujnost posluha in podpore države zamejcem.

Koordinacija AGRASLOMAK je povezovalna organizacija, ki deluje od leta 2012. Sestavljajo jo štiri slovenske zamejske kmetijske organizacije iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške in sicer Kmečka zveza Trst (Italija), Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov (Avstrija), Razvojna agencija Slovenska krajina (Madžarska) in Kmečka izobraževalna skupnost Gorski Kotar (Hrvaška).  Vsaka od navedenih organizacij deluje samostojno v svoji državi, skupno pa izvajajo skupen letni program sodelovanja. Delovanje usmerja in vodi predstavnik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predstavniki koordinacije so se ministru zahvalili za odlično sodelovanje in posluh v času njegovega mandata.