Skoči do osrednje vsebine

Ministra Podgoršek in Počivalšek podpisala Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla mesa

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta konec minulega tedna podpisala Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla za nepredpakirano sveže, ohlajeno in zamrznjeno goveje, prašičje, ovčje, kozje in perutninsko meso. S podpisom pravilnika je tako uspešno realizirana še ena izmed zavez iz Koalicijske pogodbe o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije 2020–2022.
Minister podpisuje pravilnik. V rokah drži pero.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Trenutno veljavna  zakonodaja omogoča sledenje masnega toka glede na kategorijo oziroma vrsto nepredpakiranega svežega mesa in sicer na način, da morajo biti te informacije navedene na spremnih dokumentih oziroma računu. S Pravilnikom o zagotavljanju sledljivosti porekla mesa, kateri se začne uporabljati od 30. 10. 2023 pa smo urediti področje sledljivosti tudi z informacijo o poreklu mesa vzdolž celotne prehranske verige, saj bo masni tok zagotovljen in informacija, ki jo dobi potrošnik o poreklu mesa, preverljiva, kar bo zagotovo doprineslo k večji stopnji zaupanja potrošnikov glede izvora oziroma porekla mesa, ki so ga kupili, saj je prav informacija o poreklu mesa ena izmed pomembnih dejavnikov pri nakupni odločitvi potrošnika.

Minister dr. Jože Podgoršek je ob podpisu dejal: »Vesel sem, da sva po dolgih in zahtevnih usklajevanjih z ministrom Počivalškom podpisala pravilnik o masnih bilancah, ki prinaša večjo sledljivost svežega mesa v naši državi. Prepričan sem, da bo ta pravilnik prispeval k bolj transparentnemu delovanju verige in s tem k povečanemu povpraševanju po mesu slovenskega porekla. Gre namreč za pomemben korak naprej v smeri večje transparentnosti in informiranosti tudi z vidika slovenskega potrošnika, ki bo natančno seznanjen s poreklom in izvorom mesa, ki ga bo kupil«.