Ministra Podgoršek in Počivalšek podpisala Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla mesa
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta konec minulega tedna podpisala Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla za nepredpakirano sveže, ohlajeno in zamrznjeno goveje, prašičje, ovčje, kozje in perutninsko meso. S podpisom pravilnika je tako uspešno realizirana še ena izmed zavez iz Koalicijske pogodbe o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije 2020–2022.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Trenutno veljavna zakonodaja omogoča sledenje masnega toka glede na kategorijo oziroma vrsto nepredpakiranega svežega mesa in sicer na način, da morajo biti te informacije navedene na spremnih dokumentih oziroma računu. S Pravilnikom o zagotavljanju sledljivosti porekla mesa, kateri se začne uporabljati od 30. 10. 2023 pa smo urediti področje sledljivosti tudi z informacijo o poreklu mesa vzdolž celotne prehranske verige, saj bo masni tok zagotovljen in informacija, ki jo dobi potrošnik o poreklu mesa, preverljiva, kar bo zagotovo doprineslo k večji stopnji zaupanja potrošnikov glede izvora oziroma porekla mesa, ki so ga kupili, saj je prav informacija o poreklu mesa ena izmed pomembnih dejavnikov pri nakupni odločitvi potrošnika.
Minister dr. Jože Podgoršek je ob podpisu dejal: »Vesel sem, da sva po dolgih in zahtevnih usklajevanjih z ministrom Počivalškom podpisala pravilnik o masnih bilancah, ki prinaša večjo sledljivost svežega mesa v naši državi. Prepričan sem, da bo ta pravilnik prispeval k bolj transparentnemu delovanju verige in s tem k povečanemu povpraševanju po mesu slovenskega porekla. Gre namreč za pomemben korak naprej v smeri večje transparentnosti in informiranosti tudi z vidika slovenskega potrošnika, ki bo natančno seznanjen s poreklom in izvorom mesa, ki ga bo kupil«.