Skoči do osrednje vsebine

Seminar na temo izboljšanja zaposljivosti Romov

V četrtek, 14. aprila 2022, so se direktor Urada Vlade RS za narodnosti, mag. Stanko Baluh, in predstavnice urada udeležili seminarja z naslovom »Kaj lahko storim za izboljšanje zaposljivosti Romov?«. Seminar je bil pripravljen v okviru mednarodnega projekta ZAPROM – Spoštovanje raznolikosti kot temelj za integracijo Romov z zaposlovanjem – primer Slovenije in Srbije in je potekal v Panonski vasi v Tešanovcih.

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril tudi mag. Stanko Baluh, ki je pozdravil organizacijo dogodka, katerega cilj je bil predstaviti konkretne predloge za izboljšanje zaposlovanja Romov. Izpostavil je, da je Vlada Republike Slovenije v decembru 2021 sprejela Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2021–2030, v katerega so vključeni tudi ukrepi, ki naslavljajo področje zaposlovanja pripadnikov romske skupnosti ter na kratko orisal glavne poudarke s tega področja. Hkrati je opozoril na še vedno prisotne predsodke v družbi, ki tudi na področju zaposlovanja otežujejo in zavirajo napredek ter predstavljajo pomembno oviro pri izboljšanju vključenosti pripadnikov romske skupnosti v družbo.

V nadaljevanju je dr. Vera Klopčič predstavila svoj prispevek z naslovom »Protiromizem in predsodki do Romov v Sloveniji in v Evropi«, Jožef Horvat Sandreli je spregovoril o položaju romske skupnosti v zadnjih desetletjih, Nada Babič Ivaniš pa je prikazala ugotovitve o zaposlenosti in zaposljivosti pripadnikov romske skupnosti. Sledila je razprava in zaključek seminarja s povzetkom glavnih ugotovitev.