Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek: »Slovenija ima potencial postati vrhunska vinska destinacija. Potrebno ga je le izkoristiti«

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil okrogle mize v organizaciji časnika Finance z naslovom »Kako vzpostaviti vrhunsko vinsko destinacijo?« Okrogla miza je potekala v sklopu 4. konference Povezovanje turizma in podeželja, na kateri so predstavili različne primere dobrih praks in novih idej na področju povezovanja gostincev, kmetij ter regionalnih in lokalnih organizacij s področja turizma.
Minister med svojim govorom. V rokah drži mikrofon.

Minister dr. Jože Podgoršek. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

V svojem nagovoru je minister dr. Jože Podgoršek izpostavil, da ima vinski turizem velik potencial, ki ima v Sloveniji še dovolj prostora za širitev. Dodal je, da zaradi velikega pomena vinogradništva in vinarstva v slovenskem kmetijstvu tudi ministrstvo spremlja in aktivno spodbuja vinogradnike k dopolnilnim dejavnostim, kar je največkrat ravno turistična ponudba. Ob tem je dodal, da »je bilo že pred desetletji ministrstvo eden od nosilcev razvoja tako imenovanih vinskih cest, ki naj bi bile generator vinskega turizma na podeželju, vendar danes lahko ocenimo, da lokalno okolje ni povsem izkoristilo tega.«

V razpravi so izpostavili tudi pomen promocije za ta sektor tako z vidika ukrepov skupne kmetijske politike kot sheme Izbrana kakovost. Pri tem pa so se dotaknili tudi ideje o vzpostavitvi generičnega telesa za promocijo slovenskega vina, vinogradništva oz. vsega, kar je povezano z njim. »Po informacijah, ki so nam dostopne, naj bi Vinska družba Slovenije že pristopila k oblikovanju predloga zakona za ustanovitev takega telesa, ki pa ga še nismo prejeli. Konec lanskega leta so nas samo neformalno obvestili, da pripravljajo predlog zakona. Poudaril bi, da ministrstvo podpira vsako povezovanje in organizacijo skupne promocije. Pomembna je predvsem povezanost in sodelovanje med regijami, vinarji in lokalnimi skupnostmi ter najti soglasje, kaj je tisto, kar želimo v tujini izpostaviti na področju vinogradništva, po čem želimo biti prepoznavni in konkurenčni v tujini,« je še dejal minister.

Dr. Podgoršek je v nastopu predstavil tudi novosti strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Poudaril je, da bo velik poudarek na trajnostnih konceptih in višji vrednosti (sheme kakovosti, kamor spadajo tudi zaščitene označbe porekla za vino) ter s tem povezane naložbe in regijski pristop povezovanja proizvodov.