Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič obiskal mlade primorske kmete

Na povabilo Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) je državni sekretar mag. Aleš Irgolič obiskal več kmetij na Primorskem. V Izoli si je ogledal kmetijo Martine Veršnik v Vogrskem pa kmetijo Žana Brica.
Državni sekretar si skupaj z lastnico ogleduje oljčnik.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič si ogleduje oljčnik na kmetiji Martine Veršnik. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Obisk mladih kmetov na Primorskem je državni sekretar začel v Izoli, na kmetiji mlade prevzemnice Martine Veršnik v Izoli. Ekološka kmetija obsega 4 ha površin, ki so razdrobljene po okolici Izole. Razvili so svojo blagovno znamko oljčnega olja, ukvarjajo pa se tudi z zeliščarstvom in sadjarstvom. Z državnim sekretarjem sta si ogledala nasad oljk in češenj, opozorila pa je na težave s kmetijskimi zemljišči v občini in s tem težave pri širitvi. Poudarila sta tudi pomen medgeneracijskega sodelovanja na kmetijah mladih prevzemnikov.

Sledil je obisk kmetije Žana Brica v Vogrskem. Gre za Kmetijo, ki se ukvarja z vinogradništvom in pridelavo breskev. Z državnim sekretarjem sta govorila o razvoju kmetije, ki namerava širiti svojo turistično dejavnost prihodnjem programskem obdobju ter tudi škodi po divjadi na tem območju. Kmetija je inovativna pri pridelavi namiznega grozdja, s čimer dopolnjujejo svojo turistično in gostinsko ponudbo.

Državni sekretar je po koncu ogleda kmetij poudaril, da je današnji obisk je prikazal inovativnost mladih kmetov tako na področju idej in širjenja dejavnosti kot tudi na področju medgeneracijskega sodelovanja. Prav zaradi slednjega je v strateškem načrtu kot pomembna intervencija prepoznan medgeneracijski prenos znanja, ki bo nagrajeval tudi prenosnike.