Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje komisije za izvajanje slovensko - madžarskega sporazuma o urejanju vojnih grobišč

V ponedeljek, 11., in torek, 12. aprila, je v Budimpešti potekalo zasedanje skupne mešane medvladne komisije za izvajanje sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o urejanju vojnih grobišč.

Slovenski del delegacije je vodil direktor Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj, madžarskega pa vodja kabineta ministra za obrambo Republike Madžarske polkovnik Andras Jozef Balogh. Naloga komisije je spremljanje izvajanja in oblikovanje razlage sporazuma.

Na Madžarskem sta dve slovenski vojni grobišči iz časa druge svetovne vojne, in sicer v mestih Šarvar in Monošter. Vsako leto se organizirajo komemoracije v spomin na žrtve vojne. V Sloveniji je več vojaških pokopališč iz časa prve svetovne vojne (na primer Dutovlje, Zatolmin, Ravnica, Temnica …), v katerih so pokopani avstro-ogrski vojaki, med njimi so bili tudi vojaki z Madžarskega. Lani je bil na Prevalu na pobočju Svete gore odkrit spomenik padlim madžarskim vojakom na soški fronti.

Na zasedanju je bilo ugotovljeno, da obe strani primerno skrbita za vojna grobišča druge države na svojem ozemlju. Dogovorjeno je bilo, da se preuči možnosti dodatnega izboljšanja ureditve na posameznih vojnih grobiščih, ki bo omogočila ogled zainteresiranim ter jim nudila osnovne informacije, ob tem pa se bosta pogodbenici obveščali o pomembnejših dejstvih, ki se nanašajo na vojna grobišča druge države. Dodatno je bilo ugotovljeno vzajemno zanimanje za sodelovanje med Vojaškim muzejem Slovenske vojske, ki ga vodi podpolkovnik mag. Zvezdan Marković, ter Inštitutom in muzejem vojaške zgodovine, ki ga vodi polkovnik Vilmos Kovacs. To sodelovanje bo koristna strokovna podpora delu medvladne komisije.

Skupinska fotografija udeležencev zasedanja v dvorani. Zadaj so panoji in zastave

V Budimpešti je potekalo zasedanje skupne mešane medvladne komisije za izvajanje sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o urejanju vojnih grobišč. | Avtor HM Zrinyi

1 / 2