Skoči do osrednje vsebine

Vas zanima sodelovanje pri oblikovanju EU kažipota za podnebni prehod?

Evropska komisija vabi nacionalne strokovnjakinje in strokovnjake na področjih trajnostne proizvodnje hrane, trajnostne in pametne mobilnosti in energetsko učinkovitih zgradb k sodelovanju pri oblikovanju EU kažipota za podnebni prehod.

Evropska komisija v sodelovanju s strokovno skupino na ravni EU ter v intenzivnem dialogu z zainteresirano javnostjo pripravlja EU kažipot za podnebni prehod (angleško EU Roadmap for the climate transition), ki je del aktivnosti razpisa za Evropski zeleni dogovor (v angleščini) v okviru programa Obzorje 2020. V procesu priprave dokumenta je Evropska komisija že izvedla pripravljalne delavnice, na katerih je sodelovalo 800 državljank in državljanov iz vseh držav članic EU, na teme trajnostne proizvodnje hrane, trajnostne in pametne mobilnosti in energetsko učinkovitih zgradb.

V naslednjem koraku nameravajo izvesti delavnice v vsaki državi članici, kjer želijo odzive javnosti na omenjenih temah preučiti skupaj z nacionalnimi strokovnjakinjami in strokovnjaki za navedena področja. K sodelovanju vabijo tako predstavnike različnih državnih organov, kot predstavnike znanosti, izobraževanja, civilne družbe in nevladnih organizacij ter gospodarstva. Nacionalni strokovnjaki bodo na podlagi odzivov državljank in državljanov in lastnih strokovnih pogledov sodelovali pri dokončnem oblikovanju EU kažipota za podnebni prehod.

V kolikor bi želeli sodelovati pri izvedbi delavnic na nacionalni ravni in prispevati vaše znanje, izkušnje in strokovni pogled k oblikovanju EU kažipota za podnebni prehod, nam pošljite vaše kontaktne podatke (ime, priimek, institucija ali organizacija, ko jo zastopate, elektronski naslov) na tit.neubauer@gov.si.