Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek z državnim sekretarjem Irgoličem z mladimi kmeti Gorenjske

Na povabilo Zveze slovenske podeželske mladine (ZPMS) sta se minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič udeležila srečanja mladih kmetov z območja Gorenjske. Obisk je namenjen predstavitvi dela mladih v okviru delovne skupine določene regije, na kateri obravnavajo aktualne in najbolj pomembne vsebine s področja kmetijstva in podeželja. Obisk gorenjske regije je državni sekretar sicer začel že popoldan z obiskom dveh kmetij.

Skupna fotografija mladih slovenskih kmetov z ministrom.

Minister dr. Jože Podgoršek in mladi gorenjski kmeti. | Avtor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič sta se na povabilo ZPMS udeležil srečanja mladih kmetov, ki je tokrat potekalo na gorenjskem. Gostitelj je bila kmetija Rakovec, ki je pred začetkom delovnega srečanja predstavila kmetijo in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Minister je pozdravil pogum mladega kmeta Janeza, ki s svojimi idejami bogati kmetijo in ji daje vizijo za uspešno prihodnost. Njegov najnovejši projekt je gojenje alg spirulina, s katerim je kot prvi proizvajalec v Sloveniji pogumno stopil na konkurenčni trg.

V nadaljevanju je potekala delovna razprava, v kateri so mladi kmetje ministru in državnemu sekretarju podrobno predstavili svoje kmetije, izkušnje pri delu, pri razpisih in administraciji, še posebej pa so bili dragoceni njihovi pogledi na novo skupno kmetijsko politiko.

Mladim kmetom je bil predstavljen zadnji, aktualen del informacij, povezan s strateškim načrtom skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Ta je usmerjen v okolju prijazno kmetijstvo, velik poudarek pa je tudi na pomoči mladim prevzemnikom. Minister je izpostavil: »V okviru strateškega načrta želimo spodbuditi generacijsko prenovo nosilcev kmetijskih gospodarstev, ki posledično vpliva na odločitve mladih kmetov za prevzem kmetij in nadaljevanje razvoja kmetijske dejavnosti ter s tem k zmanjšanju izseljevanja v regionalna razvojna središča, pa tudi zagotovitvi kvalitetne in lokalno pridelane hrane.« Dodal je, da želijo za mlade kmete zagotoviti lažji dostop do ustreznih finančnih virov, saj imajo le ti večje potrebe po zagonskih sredstvih in tudi bolj izdatno ter pogumno vlagajo v svoja kmetijska gospodarstva v začetnem obdobju kmetovanja. Poudaril je tudi pomen prenosa znanja na starejše ter izobraževanja mladih prevzemnikov glede vodenja posestva in finančnih spretnosti. Minister jih je v nagovoru posebej pozval, da se morajo zavedati, da so oni prihodnost kmetijstva, da morajo biti pogumni in tudi kritični. Le tako bo tudi kmetijski prostor šel v pravo smer in sicer v prihodnost po meri mladih.

Obisk mladih gorenjskih kmetov je sicer državni sekretar mag. Aleš Irgolič začel že popoldan z obiskom kmetije Pavla Hlebanje iz Srednjega Vrha nad Gozdom Martuljek, ki živi na malo manj kot 1000 metrih nadmorske višine, kmetuje pa do nadmorske višine 1300 metrov. Kmetija obsega 305 hektarjev, od tega imajo 18 hektarjev obdelovalne površine, ostalo pa predstavljajo gozd in skale. Na kmetiji se ukvarjajo s sirarstvom. Z državnim sekretarjem so se pogovorili o škodi ter možnosti širjenja kmetije v vasi, ki je spomeniško zaščitena.

Sledil je obisk kmetije, ki jo vodi mladi prevzemnik Domen Gregori. Gre za kmetijo, ki se ukvarja z govedorejo, prašičjerejo in perutninarstvom. Sodelujejo tudi v shemi Izbrana kakovost Slovenija za pridelavo mleka in govejega mesa. Državnemu sekretarju so razkazali kmetijo in izzive, s katerimi se kmetija sooča. Na kmetiji so se pridružili tudi člani lokalne agrarne skupnosti, ki so izpostavili predvsem težave škode po divjadi, kjer je državni sekretar pozval, da naj se škoda po divjadi redno prijavlja, saj bodo le tako dobili povrnjene stroške. Pogovor je nanesel tudi na aktualne težave agrarnih skupnosti in na spremembo zakona o agrarnih skupnostih, ki naslavlja te težave.