Skoči do osrednje vsebine

Odprtje Urada Vlade RS za demografijo

  • Urad Vlade Republike Slovenije za demografijo
V torek, 12. aprila, je v Mariboru potekala slovesnost ob odprtju Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo. Zbrane goste so nagovorili predsednik vlade Janez Janša, direktor urada mag. Danilo Lončarič in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović.
Predsednik vlade in vršilec dolžnosti direktorja med postopkom slavnostnega prereza traku. Trak je v barvah slovenske zastave razpet med dva kovinska stebrička. Položena je tudi rdeča preproga. V ozadju je viden promocijski pano Urada za demografijo.

Slavnostni prerez traku | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 4

Urad vlade za demografijo, ustanovljen z namenom spodbujanja, koordiniranja in usmerjanja aktivnosti demografskega preporoda Slovenije, je v torek, 12. aprila 2022, odprl svoja vrata. Vizija urada se naslanja na spodbujanje družinskega življenja, spodbujanja veselja do življenja ter medgeneracijskega sodelovanja. Urad se med drugim spoprijema s perečim problemom staranja prebivalstva in nizko rodnostjo, kar Slovenijo uvršča med države z najvišjo povprečno starostjo prebivalstva ter najvišjim deležem starejšega prebivalstva na svetu. Aktivnosti urada so usmerjene tudi v skladni regionalni demografski razvoj in v ustvarjanje dobrih pogojev, da bodo mlade generacije ostale v Sloveniji, Slovenci v tujini pa se bodo vračali v domovino.

Na otvoritveni slovesnosti urada je predsednik vlade Janez Janša izpostavil, da Slovenija ni samo Ljubljana, zato je odprtje urada v Mariboru pomemben korak k decentralizaciji države. Dodal je, da bo vlada naredila vse, da ljudem vrne ljubezen do življenja. Demografski trendi Slovenijo postavljajo pred zahtevne naloge, ki se nanašajo na vse družbene sisteme in podsisteme, je povedal vršilec dolžnosti direktorja mag. Danilo Lončarič in dodal, da je za uspešno reševanje teh nalog potrebno družbeno soglasje na vseh ravneh. Izpostavil je, da se bo urad demografskih problemov loteval strateško, celostno in vztrajno.

Zadovoljstvo z odprtjem urada v Mariboru je izrazil tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović. To je dokaz, da vlada deluje državotvorno, je dejal in dodal, da je vlada na pravi poti k decentralizaciji države.

Predsednik vlade Janez Janša je z vršilcem dolžnosti direktorja urada mag. Danilom Lončaričem prerezal trak in urad predal svoji namembnosti. Ob robu slovesnosti si je predsednik vlade Janez Janša ogledal še prostore urada, ki ima sedež na Trgu Leona Štuklja 12, in se z direktorjem srečal na sestanku, tema pogovora pa so bili aktualni demografski trendi in izzivi.

Po zaključku slovesnosti so se gostje zadržali na sproščeni pogostitvi.