Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Luksemburgu. Ministri so opravili letni dialog o vladavini prava o petih državah članicah in razpravljali o Konferenci o prihodnosti Evrope.
državni sekretar Dovžan in evropski komisar Reynders v pogovoru

Gašper Dovžan in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Ministri so v okviru specifičnega dela letnega dialoga izmenjali mnenja o stanju vladavine prava v Luksemburgu, na Madžarskem, Malti, Nizozemskem in v Avstriji. Dialog je v skladu z dosedanjim pristopom potekal na osnovi nacionalnih poglavij letnega poročila o vladavini prava, ki ga je Komisija objavila julija lani. Gre za odprto in konstruktivno izmenjavo izkušenj in dobrih praks v okviru reformnih procesov, ki je namenjena boljšemu medsebojnemu spoznavanju in zaupanju ter s tem h krepitvi vladavine prava v EU.

Državni sekretar Dovžan je pozdravil razpravo o vladavini prava v EU in ob tem opozoril, da se evropske vrednote trenutno branijo v Ukrajini, ki je žrtev ruske agresije.  Države članice EU je pozval k odločni podpori nacionalnih preiskovalnih organov ter Mednarodnega kazenskega sodišča pri preiskovanju vojnih zločinov in hudodelstev v Ukrajini. Dialog o stanju vladavine prava v EU je ocenil kot koristen, saj nam pomaga pri medsebojnem razumevanju in odpira možnosti za prenos dobrih praks na področjih, kjer se države srečujejo s podobnimi izzivi. Letos jeseni bo na podlagi tretjega letnega poročila, ki ga pripravlja Evropska komisija potekal specifični dialog tudi o stanju vladavine prava v Sloveniji.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so se seznanili tudi z aktualnimi informacijami glede Konference o prihodnosti Evrope. Izmenjali so mnenja o poteku plenarnega zasedanja, ki je potekalo 8. in 9. aprila 2022 in o pripravah na naslednjo plenarno zasedanje Konference o prihodnosti Evrope, ki je načrtovano 29. in 30. aprila 2022 v Strasbourgu. V razpravi so člani Sveta za splošne zadeve izpostavili nujnost, da politični zaključki odražajo predloge, ki so jih prispevali državljani EU. V povezavi z zaključnim dogodkom Konference o prihodnosti Evrope na visoki ravni v Strasbourgu 9. maja 2022 je bil podan predlog, da je pri njegovi zasnovi potrebno vzeti v obzir tudi trenutno dogajanje v Ukrajini.

Ob robu zasedanja je na delovnem kosilu potekala tudi razprava o letošnjem poročilu o strateškem predvidevanju, ki ga pripravlja Evropska komisija. Razpravljavci so se strinjali, da vojna v Ukrajini močno posega v prednostne naloge in v načrtovanje ključnih politik za prihodnost. Soglašali so, da je dolgoročna odpornost EU močno odvisna od razvoja neposredne soseščine - tako na vzhodu kot na jugu. Državni sekretar Dovžan je poudaril, da so najbolj nujni izzivi na področju zagotavljanja prehranske in energetske varnosti ter preskrbe s strateškimi surovinami. Pozval je k odpravi administrativnih ovir, ki upočasnjujejo proces potrjevanja novih tehnologij za rabo alternativnih virov energije. Poudaril je tudi pomen izobraževanja, ki bo usmerjeno v razvoj in uporabo tehnologij prihodnosti, ter v vzpostavitev okolja, ki bo omogočalo mobilizacijo zasebnega kapitala v projekte, usmerjene v zeleni in digitalni prehod.