Skoči do osrednje vsebine

Ministri na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve o ruski agresiji na Ukrajino in strategiji Global Gateway

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Luksemburgu udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednji temi zasedanja sta bili ruska agresija na Ukrajino ter Strategija Global Gateway.

Zunanji ministri so razpravljali o nadaljnjih korakih EU in držav članic v luči ruske agresije na Ukrajino in množičnih pobojev civilnega prebivalstva. Slovenija obsoja grozodejstva, ki jih povzročajo ruske sile v Ukrajini, in se zavzema za kaznovanje vojnih zločincev v skladu z mednarodnim pravom. Prav tako izraža zadovoljstvo nad sprejemom novega – že petega – svežnja omejevalnih ukrepov proti Ruski federaciji in v znak podpore Ukrajini spodbuja prisotnost diplomatskih predstavništev v Kijevu.

Visoki predstavnik Borrell je zunanjim ministrom poročal o obisku v Kijevu, ki ga je opravil skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Zaradi grozodejstev v Buči in v nekaterih drugih krajih, je pozval k dodatni podpori Ukrajini in državam, ki nosijo največje breme pri sprejemu beguncev. Ministri so razpravljali tudi o stabilnosti širše regije in o vprašanju prehranske varnosti v drugih delih sveta.

V nadaljevanju zasedanja so ministri razpravljali o EU strategiji Global Gateway, ki je bila objavljena konec leta 2021, in je pomembno orodje za širjenje geopolitičnega in gospodarskega vpliva EU in držav članic v svetu. V središču strategije so bolj zelene in trajnostne infrastrukturne investicije, pametne in varne digitalne in energetske povezave ter krepitev zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov. Ministri so izmenjali tudi mnenja o geografskih in tematskih prioritetnih investicijah, upravljanju celotnega projekta, medsebojnem sodelovanju ter vprašanju usklajevanja s podobno mislečimi državami. 

Ministri so izmenjali mnenja tudi o odnosih Unije z Zahodnim Balkanom. Na pobudo ministrov iz držav neformalne skupine Central 5 – ki jo poleg Slovenije sestavljajo še Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška – bo na dnevni red majskega zasedanja Sveta EU uvrščena poglobljena strateška razprava o Zahodnem Balkanu, predvsem z vidika posledic, ki jih ima ruska agresija na Ukrajino na širšo regijo. 

Zunanji ministri so o preiskavah grozodejstev v Ukrajini pred zasedanjem Sveta za zunanje zadeve neformalno izmenjali mnenja še z glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča, z zunanjima ministricama Norveške in Islandije pa o usklajevanju odzivov na rusko agresijo.