Skoči do osrednje vsebine

20. strokovni posvet »Ali so otroci, ki storijo protipravno ravnanje, žrtve ali storilci?«

V organizaciji Centra za izobraževanje v pravosodju (CIP), s sodelovanjem Društva državnih tožilcev Slovenije in Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je pretekli teden v Kranjski Gori potekal tradicionalni, 20. strokovni posvet z naslovom »Ali so otroci, ki storijo protipravno ravnanje, žrtve ali storilci?«.

Tematika tokratnega posveta je obravnavala agresivno vedenje otrok, dejavnike tveganja za razvoj težav v razvoju mladostnika, obravnavo otrok in njihovih družin na centru za socialno delo,  vrste zasvojenosti, primere iz prakse, vzpostavljanje dobrega odnosa z mladostniki, odgovornost mladoletnikov na prestajanju vzgojnega ukrepa oddaje v prevzgojni dom, ter povezavo sodobne socializacije in vzgoje otrok s protipravnim ravnanjem otrok in mladostnikov.

Uvodoma so zbrane nagovorili direktorica Centra za izobraževanje v pravosodju, višja sodnica Blanka Javorac Završek, ter oba vodja letošnjega posveta, vrhovna državna tožilka Barbara Jenkole Žigante in vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Robert Tekavec.

Na posvetu so s svojimi prispevki sodelovali številni strokovnjaki:

  • Marija Anderluh, dr. med., specialistka otroške in mladostniške psihiatrije, vodja Službe za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike, Univerzitetni klinični center Ljubljana,
  • Anja Andrejč, univ. dipl. psih., Center za socialno delo Pomurje – enota Ljutomer,
  • Anita Bregar, pomočnica direktorice Centra za socialno delo Gorenjska – enota Jesenice,
  • Bogdan Polajner, univ. dipl. psih., soustanovitelj društva Projekt Človek,
  • Primož Podbelšek, višji kriminalist specialist, Služba kriminalistične policije, Policijska uprava Ljubljana,
  • Bernarda Dobnik Renko, spec. klin. psih., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana,
  • Nataša Valentič Kuštra, višja državna tožilka, Okrožno državno tožilstvo v Kopru,
  • Sašo Kronegger, socialni pedagog,
  • Jerica Lipec, vodja Sektorja za tretma, Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje,
  • prof. dr. Vesna Vuk Godina, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru.

Strokovnega posveta se je tokrat udeležilo 150 udeležencev iz vrst sodstva, tožilstva, policije, Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, odvetništva in Ministrstva za pravosodje. V okviru izobraževanj Kataloga Plus Evropske mreže institucij za izobraževanje v pravosodju (EJTN) je Center za izobraževanje v pravosodju poleg slovenskih udeležencev gostil tudi tuje udeležence iz Bolgarije, Hrvaške, Italije in Češke.

Direktorica CIP Blanka Javorac Završek
1 / 3