Skoči do osrednje vsebine

Slovenija do konca tega desetletja med pet digitalno najnaprednejših evropskih držav

V okviru obiska delegacije Vlade RS v Dallasu v zvezni državi Texas (ZDA) je minister za javno upravo in vodja delegacije Boštjan Koritnik danes, 8. aprila 2022, z uvodnim nagovorom nastopil na poslovno-investicijski konferenci »Texas feels Slovenia«, ki je osrednji dogodek obiska delegacije v ZDA in so se je udeležili številni potencialni ameriški poslovni partnerji in investitorji.

»V hitro spreminjajočem se svetu se mora hitro spreminjati tudi javni sektor, saj državljani in podjetja od njega pričakujejo storitve, ki bodo usmerjene k strankam, učinkovite, inovativne, prilagojene in tehnološko podprte,« je uvodoma dejal Koritnik.

Dodal je, da se slovenska vlada osredotoča na digitalno preobrazbo in si močno prizadeva, da bi v kratkem času dosegla čim večji napredek. »Naš cilj je, da se naša država do konca tega desetletja uvrsti med pet digitalno najnaprednejših evropskih držav.«

V nadaljevanju je Koritnik predstavil nekaj ključnih ukrepov Vlade RS, ki so namenjeni pospešeni digitalni preobrazbi in pomoči gospodarstvu. To so: poenostavljeno poročanje podjetij državi, enotna e-točka za subvencije, storitve e-notarja, virtualna upravna točka, kot pomembno poenostavitev pa je dodal tudi elektronski bolniški list, ki je predvsem v času pandemije zelo poenostavil poslovanje podjetij, javne uprave in celotnega prebivalstva.

Minister za javno upravo je spregovoril tudi o odprtih podatkih, ki jih je označil za strateško surovino 21. stoletja in ključno sredstvo za prehod v digitalno družbo. »Zelo smo ponosni na naš nacionalni portal odprtih podatkov OPSI z več kot 4.000 objavljenimi podatkovnimi nizi, ki spodbuja uporabo odprtih podatkov za ustvarjanje inovativnih izdelkov, storitev in delovnih mest v zasebnem sektorju.«

Koritnik je ob zaključku nagovora izpostavil pomen Slovenije kot države z odlično geostrateško pozicijo, z regulativnim okvirom Evropske unije, ki se lahko zelo hitro prilagaja spremembam in novim izzivom. »Slovenija je odprta država, z mnogimi talenti in naprednimi podjetji ter ambicijo, da se v naslednjih nekaj letih uvrsti med digitalno najnaprednejše evropske države. Želimo si, da bi Slovenija postala vabljiva za nove, sodobne tehnologije, ki prispevajo k boljšemu življenju naših državljanov in gospodarstva« je zaključil Koritnik.

V okviru obiska v ZDA se je minister Koritnik na dvostranskih srečanjih sestal tudi s predstavniki različnih ameriških podjetij ter gospodarskih zbornic. Omenjena srečanja v vsebinskem smislu pomenijo nadaljevanje pogovorov, ki jih je v okviru obiska v Združenih državah Amerike med 20. in 25. marcem 2022 opravil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, in sicer predvsem v luči načrtovanega odpiranja slovenskega razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, v skladu z ukrepom Strateškega sveta za digitalizacijo.