Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na otvoritvi spomladanskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil otvoritve letošnjega spomladanskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi. Sejem sicer poteka od 8. do 10. aprila, na njem pa sodeluje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Obiskovalci se lahko v času sejma seznanijo z aktualnimi razpisi Programa razvoja podeželja 2014-2020 ter dobijo dodatne informacijo o letošnji subvencijski kampanji zbirnih vlog.
Minister stoji za govorniškim pultom in govori.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek se je v otvoritvenem nagovoru najprej zahvalil organizatorjem sejma v Komendi, ki so že z izvedbo sejma v jesenskem obdobju po nekaj letih premora in v težavnih razmerah presegli pričakovanja. Sejmu že več kot dve desetletji uspeva nemogoče, saj pridobiva na prepoznavnosti v težavnem obdobju, za sejemsko dejavnost pa se je izkazal tudi za zelo trdoživega. »Zahvaljujem se konjeniškemu klubu za organizacijo tako pomembnega dogodka. Ta sejem je pomemben, ker vedno prinaša novosti pri kmetijski mehanizaciji, tehnologiji. Le-te bodo prinesle boljše, lažje in učinkovitejše kmetovanje.« je povedal minister.

Kmetijstvo po besedah ministra postaja vedno bolj pomembna gospodarska dejavnost. »Vlada je prepoznala ta sektor kot enega od pomembnejših panog v državi, ne samo na deklarativni ravni, temveč tudi pri ukrepih. Sprejet je bil Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki naslavlja za kmete zelo pereč vidik posledic vojne v Ukrajini. Za ta namen je naše ministrstvo zagotovilo 32 milijonov evrov za kmete ter milijon evrov za čebelarje, s katerimi se bo pomagalo pri premostitvi dviga cen energentov in gnojil na mednarodnih trgih. V zadnjem letu in pol pa je bilo vključno s to pomočjo kmetijstvu namenjeno skupaj kar 75 milijonov EU pomoči. Tudi dodatnih 310 milijonov evrov sredstev, ki jih je vlada v okviru reforme skupne kmetijske politike zagotovila za kmetijsko živilski sektor in gozdarstvo, se bo v novi programski perspektivi 2023 – 2027 poznalo pri prestrukturiranju slovenskih kmetij«. V nadaljevanju je dr. Podgoršek izpostavil, da so izkušnje ukrepanja v kriznih časih, ki smo jih pridobili med epidemijo covid-19, omogočile sprejetje hitrih in učinkovitih ukrepov ob izbruhu vojne v Ukrajini.

Ob zaključku se je minister zahvalil vsem kmeticam, kmetom, živilskim podjetjem, trgovcem za njihovo vlogo, da imamo hrane v Sloveniji dovolj. Spomnil je tudi na pokojnega gospoda Alojzija Laha, ki je bil srce in duša Konjeniškega kluba Komenda in je bil zaslužen, da so se leta 1995 v Komendi začeli prirejati spomladanski in jesenski kmetijski sejmi. »Bil je vztrajen, trmast, za dobre cilje in z vizijo; vedel je, da je treba za dosego ciljev sodelovati, iskati sodelavce in ne nasprotnike«.

Sejem v Komendi velja za posebnega, saj s svojim programom ciljni javnosti predstavlja številne novosti na področju kmetijskih praks, zlasti mehanizacije. Obenem vsebuje številne razvedrilne vsebine, čeravno je pomlad za obdelovalce zemlje vse prej kot brezskrbno obdobje. Imajo namreč številne obveznosti, kajti življenjski cikel narave ne pozna premora.

Obiskovalce sejma v Komendi vabimo, da obiščejo razstavni prostor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (šotor št. 7), ki skupaj z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja nudi informacije glede enajstih trenutno odprtih odprtih javnih razpisov Programa razvoja podeželja 2014-2020, razpisi iz obstoječega programa razvoja podeželja se namreč iztekajo.

Obiskovalcem so na voljo so tudi informacije v zvezi z letošnjo subvencijsko kampanjo zbirnih vlog, ki se izteče 6. maja 2022.