Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri Nata o naslednjem strateškem konceptu in aktualnih razmerah v Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je 6. in 7. aprila 2022 v Bruslju udeležil zasedanja zunanjih ministrov držav članic zveze Nato. Poudaril je pomen utrditve močne transatlantske vezi, skupnih vrednot in treh temeljnih nalog zavezništva. V razpravi o ruski invaziji na Ukrajino pa je pozval k nadaljnji politični podpori in dodatni praktični pomoči Ukrajini.

minister Logar v pogovoru z zunanjima ministricama Islandije in Norveške

Minister Anže Logar v neformalnem pogovoru z zunanjima ministricama Islandije in Norveške Reykfjörd Gylfadóttir in Huitfeldt | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 4

Prvi dan zasedanja je generalni sekretar Nata Stoltenberg predstavil izhodiščni dokument naslednjega strateškega koncepta Nata, na podlagi katerega so ministri podali usmeritve glede ključnih vsebin in elementov. Poudarili so, da bo moral naslednji strateški koncept Nata - ki bo potrjen na vrhu Nata junija 2022 v Madridu - odražati spremenjene geopolitične razmere, ki so nastale z rusko agresijo na Ukrajino. Posebno pozornost so namenili vprašanju krepitve partnerstev, predvsem Nata in EU, sodelovanju z državami kandidatkami Bosno in Hercegovino, Gruzijo, Ukrajino ter s tesnima partnerkama Finsko in Švedsko in drugimi globalnimi partnericami, predvsem iz azijsko-pacifiške regije.

Drugi dan so ministri obravnavali rusko invazijo na Ukrajino, o kateri so spregovorili tudi s partnericami Nata. Na podlagi aktualnih poročanj s terena so ministri odločno obsodili agresijo Rusije na suvereno Ukrajino in grobe kršitve človekovih pravic ter mednarodnega humanitarnega prava s strani Ruske federacije. Pri tem so tudi pozvali k preiskavi in kaznovanju odgovornih za vojne zločine. V zvezi s tem je minister dr. Logar poudaril pomen nadaljnje politične podpore Ukrajini in dostave humanitarne pomoči. Prav tako je pozval k zagotavljanju dodatne praktične pomoči Ukrajini, tudi z vojaško opremo, in potrdil sodelovanje Slovenije v bojni skupini, ki bo v okviru Nata vzpostavljena na Slovaškem.