Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pred tožbo Evropske komisije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Slovenija je pred tožbo Evropske komisije zaradi vloženega predloga za razpis referenduma o predlogu Zakona o elektronskih komunikacijah.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je včeraj v Državnem zboru predstavil predlog Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki sta ga že potrdila matični odbor Državnega zbora in pristojna komisija Državnega sveta. Temeljni cilj predlaganega zakona je prenos EU direktive o elektronskih komunikacijah v slovenski pravni red. Predlog prinaša številne koristi potrošnikom, vključno z brezplačno menjavo mobilnega operaterja in naročniškega paketa. Predlog zakona prav tako pospešuje pokrivanje slovenskih gospodinjstev s širokopasovnim omrežjem visokih hitrosti, z novim zakonom pa bi se pomembno okrepila tudi varnost komunikacijskih omrežij in storitev. Državni zbor o njem ni glasoval, saj so poslanci opozicije vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona. Ker predlog zakona zaradi napovedi referenduma ne bo mogel biti sprejet v naslednjih tridesetih dneh, je Slovenija izgubila zadnjo priložnost, da bi se izognila tožbi Evropske komisije in visokim kaznim zaradi nepravočasnega prenosa EU direktive.

»Obžalujem, da so poslanci opozicije s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma preprečili pravočasen sprejem Zakona o elektronskih komunikacijah. Zaradi te neodgovorne poteze bo Slovenija plačala visoko kazen Bruslju, naši državljani pa bodo prikrajšani za številne ugodnosti, vključno s hitrejšim in ugodnejšim internetom ter brezplačno menjavo operaterja in naročniškega paketa,« je ob zaključku seje v Državnem zboru komentiral minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.