Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na 30. obletnici Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj kot častna pokroviteljica udeležila akademije ob 30. obletnici obstoja Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva. V nadaljevanju večera je v Galeriji Družina slovesno odprla tudi 20. Koroške kulturne dneve v Ljubljani, ki so se pričeli z odprtjem razstave Gustava Januša.
Ministrica pred mikrofonom, v rokah drži mapo in govori.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Ministrica je v svojem nagovoru izrazila veselje, da je del tega pomembnega jubileja. »Že pred desetletji ste se zavedali pomena dobrososedskih odnosov med državama in pozitivnega vpliva le teh na avtohtono slovensko narodno manjšino na Koroškem in Štajerskem ter na Slovence v Avstriji na sploh. Odločili ste se, da boste gradili spoštovanje, zaupanje, dialog in prijateljske vezi, ki so ključ za uspešno sobivanje in reševanje skupnih izzivov,« je povedala ministrica in poudarila, da nas večstoletna zgodovina neločljivo povezuje, hkrati pa postavlja pred preizkušnje, ki jih  lahko rešimo le skupaj. Ministrica je ob tej priložnosti izpostavila požrtvovalno delo vseh dosedanjih predsednikov, prof. dr. Jožeta Kušarja, dipl. inž. Jožefa Jeraja, prof. dr. Petra Venclja in sedanjega predsednika prof. Lovra Sodje, ki so vsak zase pustili svojevrsten pečat. Uspešno delovanje temelji tudi na dobrem sodelovanju z obema osrednjima kulturnima organizacijama koroških Slovencev v Celovcu, s Krščansko kulturno zvezo (KKZ) in s Slovensko prosvetno zvezo (SPZ), kar se odraža tudi skozi tradicionalne Koroške kulturne dneve, ki jih društvo izvaja skupaj z Ljubljanskim klubom koroških Slovencev. »Ob tem spoznavamo, včasih tudi s kančkom zadrege, kako malo, premalo poznamo izjemno kulturno dediščino zibelke slovenstva, pa tudi sodobno ustvarjalnost vseh generacij koroških Slovencev« je o Koroških kulturnih dnevih povedala ministrica in svoj nagovor zaključila z iskreno čestitko in društvu zaželela še veliko let uspešnega delovanja, ki naj jim prinaša zadovoljstvo ob uresničenih načrtih.

V okviru slavnostne akademije je predsednik društva podelil zahvale in priznanja posameznikom in organizacijam za njihovo podporo in sodelovanje z društvom. Priznanje za dolgoletno uspešno sodelovanje pri vsakoletnih Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani in za sofinanciranje dejavnosti društva so podelili Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Priznanje so prejeli tudi trije dolgoletni pomembni člani dipl. ing. Jože Strgar, dipl. ing. Jože Jeraj, prof. dr. Andrej Umek, Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza, Klub koroških Slovencev v Ljubljani, dolgoleten sponzor Družba MORO & KUNST in Galerija Družina, ki je tudi gostila dogodek.

Po zaključku akademije je ministrica dr. Jaklitsch odprla  20. Koroške kulturne dneve. Letošnji Koroški kulturni dnevi, ki bodo vse do 28. aprila postregli s številnimi dogodki, so se pričeli z odprtjem razstave slikarja in pesnika Gustava Januša iz Breznice pri Šentjakobu na avstrijskem Koroškem, ki jo je odprla avstrijska veleposlanica v Ljubljani mag. Elisabeth Ellison-Kramer. Tokrat na ogled postavljajo 40 Januševih slik iz zadnjega obdobja njegovega ustvarjanja. Ob tej priložnosti je podpredsednik Slovenske prosvetne zveze dr. Janko Malle, ki je slikarja in pesnika predstavil, prebral tudi dve Januševi pesmi, in sicer pesem z naslovom Dokument ter pesem z naslovom Slika. Z ubranim petjem je večer obogatil Trio iz Zilje.