Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. aprila 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 10.41 se je pri naselju Dolenji Suhadol, občina Novo mesto, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 19.39 se je pri naselju Bukovje, občina Postojna, pri delu v gozdu poškodovala oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Studeno so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna, reševalcem nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila ter osvetljevali kraj nesreče. Reševalci NMP so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.21 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) iz Brnika v Lučah, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Koper

Ob 18.38 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu Splošno bolnišnico (SB) Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 22.15 je v naselju Koritnica, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v jarek. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, vozilo postavili nazaj na vozišče, z vpojnimi sredstvi očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč ostalim službam pri odstranitvi vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 13.12 sta na uvozu na avtocestni priključek Kranj-vhod, občina Kranj, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje v vozilih, očistili po vozišču iztekle motorne tekočine in poškodovanko prenesli do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.14 je na južni obvoznici pred izvozom Ljubljana–Barje, občina Ljubljana, vozilo trčilo v naletno ograjo in nato še v drugo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, posuli absorbent po vozišču razlitih tekočinah in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so že pred prihodom gasilcev nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi, jo nato dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 17.33 so na avtocesti Vrhnika–Ljubljana pri naselju Drenov grič, občina Vrhnika, trčila tovorni in kombinirani vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli po vozišču z absorbentom in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 22.59 sta na Mariborski cesti v Radizelu, občina Hoče–Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in posuli po vozišču izteklih tekočinah. V nesreči tri poškodovane osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 6.07 je pri Ravbarkomandi v občini Postojna osebno vozilo zapeljalo z vozišče na brežino in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnimi sredstvi sanirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.12 je v naselju Vrba, občina Žirovnica, na polju zagorela manjša lesena baraka. Požar, ki je zajel tudi travo v okolici, so pogasili gasilci GARS Jesenice, PGD Zabreznica in Smokuč.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.26 je na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani gorelo na balkonu. Domači so požar pogasili pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Vič, ki so nato preventivno pregledali prostore in jih pregledali tudi s termovizijsko kamero.

Ob 18.46 so se v naselju Vače, občina Litija, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vače so dimnik očistili in prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 18.20 so se v naselju Zarečica v občini Ilirska Bistrica v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Ilirska so pogasili požar, očistili dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 12.29 je na mejnem prehodu Gruškovje, občina Podlehnik, gorelo v poslovnem prostoru špediterskega podjetja. Gasilci PGD Podlehnik so pogasili požar, iznesli tleče predmete iz pisarne, prezračili prostore in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.28 je na Lucijinem bregu v naselju Kamnica, občina Maribor, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil v celoti, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB )Maribor in PGD Kamnica.

Ob 19.41 je na Ulici I. Internacionale v Mariboru na parkirišču trgovskega centra zagorelo osebno vozilo. Gasilci (JZ GB) Maribor so požar pogasili in na vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.13 je v Gornjem Doliču v občini Mislinja gorelo kombinirano vozilo. Voznik je z ročnim gasilnim aparatom požar omejil, potniki pa so se nepoškodovani umaknili na varno pred prihodom gasilcev PGD Dolič Šentflorjan, ki so zavarovali kraj požara, pregledali vozilo, odklopili akumulator in poškodovano vozilo odstranili z vozišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.22 je v naselju Gabrno, občina Laško, zaradi kurjenja grmičevja ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 450 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Laško.

Izpostava Kranj

Ob 13.46 je v naselju Voklo, občina Šenčur, gorel manjši kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Voklo in Šenčur.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.51 sta pri naselju Cvišlerji v občini Kočevje gorela podrast in grmičevje. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Šalka vas in Kočevje.

Ob 20.59 je v bližini Taborske ceste v Grosuplju ob industrijski coni gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.08 so v naselju Veliki Cerovec, občina Novo mesto, goreli suha trava, stela in grmičevje. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Podgrad–Mehovo.

Ob 17.57 sta v ulici Brezje v Novem mestu gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Postojna

Ob 11.37 je med Klenikom in Palčjem, občina Pivka, občanu kurjenje ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Pivka so pogasili okoli 700 kvadratnih metrov travniške površine.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 je na Celovški cesti v Ljubljani gorelo v zabojniku za papir. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 7.21 je v naselju Drenje, občina Dolenjske Toplice, krajan našel minometno mino kalibra 81 milimetrov in italijanske izdelave iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo odstranili in uničili na kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.46 so na Erjavčevi ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP Brežice, ki so onemoglo osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UC Brežice.

Ob 14.24 so v Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Celje

Ob 18.30 je na Celjskem gradu v občini Celje občan padel z grajskega zidu 40 metrov globoko. Gasilci PGE Celje so z uporabo vrvne tehnike in specialnega vozila rešili ponesrečenca in ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Celje, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.35 so na Cankarjevi ulici v Radovljici, gasilci PGD Radovljica s tehničnim posegom vozilo, ki je nasedlo na pločnik, dvignili in postavili nazaj na vozišče.

Ob 10.37 so na Planini v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 15.56 so na Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničinim posegom rešili ujeto osebo in o dogodku obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.12 so na Novem trgu v Kamniku gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom omogočili dostop do otroka v zaklenjenem vozilu.

Ob 17.02 so na Cesti 13. Julija v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanjsko hišo.

Ob 17.28 so na Mehletovi ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.35 se je med naseljema Orehovski Vrh in Ivanjševski Vrh, občina Gornja Radgona, drevo nagnilo čez vozišče in se naslonilo na kable električne napeljave. Drevo so odstranili gasilci PGD Gornja Radgona.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.10 so ob Cankarjevi ulici v Novi Gorici na parkirišču gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata avtomobila, v katerem se je nahajal otrok.

Ob 21.16 so v ulici Sedejev trg v Cerknem gasilci PGD Cerkno odmašili zamašeno kanalizacijo stanovanjskega objekta.

Izpostava Postojna

Ob 17.29 so v naselju Lož, občina Loška Dolina, gasilci PGD Stari trg nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/