Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenske zastave

Urad Vlade RS za komuniciranje je v sodelovanju z društvom Heraldica Slovenica danes na Prešernovem trgu v Ljubljani postavil stojnico, pri kateri lahko državljani dobijo informacije o zgodovini slovenske zastave. Dogodka se je udeležil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Zastava, ki jo imamo danes, je prvič zaplapolala 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani, je minister Hojs povedal v izjavi za javnost. »Vsem državljanom in državljankam, Slovenkam in Slovencem želim, da še z večjo vnemo izobešajo našo zastavo. Kot ste videli, se je v slovenskih mestih razvilo izjemno plemenito tekmovanje – občine kar tekmujejo, katera bo razvila večjo slovensko zastavo. To je eno tistih tekmovanj, ki ne prinaša zmagovalca v smislu posamezne zmage, ampak smo na koncu zmagovalci vsi, ves slovenski narod. Vsem skupaj želim ob dnevu slovenske zastave veliko domoljubja in ponosa ter da nas državni simboli spremljajo na naših poteh v svetu. Srečno.«

Slovenska narodna zastava, belo – modro – rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji.

Ministrstvo za notranje zadeve na Dunaju je 23. septembra 1848 potrdilo kranjske deželne barve, ki jih je določil že leta 1836 cesar Ferdinand. Tako je belo – modro – rdeča zastava postala slovenska narodna zastava. Prvič so jo leta 1848 razvili slovenski študentje na Dunaju, v Ljubljani pa je prvič zavihrala 7. aprila 1848, na stavbi gostilne Zlata zvezda na Wolfovi ulici v Ljubljani.