Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU za razvojno sodelovanje o koordinaciji pomoči za Ukrajino

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalni direktor za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je udeležil zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje. Na zasedanju so razpravljali o razmerah v Ukrajini, načinih izboljšave sodelovanja s partnerskimi državami v spreminjajočem se geopolitičnem kontekstu, pobudah Ekipa Evropa, evropski finančni arhitekturi za razvoj in globalnem zdravju.
Zasedanje generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje

Zasedanje generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Pomembna tema zasedanja je bila Ukrajina, s poudarkom na humanitarnih razmerah in koordinaciji pomoči. Generalni direktorji so razpravljali tudi o vplivu vojne na partnerske države, predvsem z vidika prehranske varnosti in zaskrbljujočega povečanja cen hrane, kot tudi z vidika energentov in splošne makro-ekonomske stabilnosti. Generalni direktor Jukič je poudaril pomen nadaljnje pomoči Ukrajini in njenim prebivalcem, vključno z begunci in najranljivejšimi skupinami med njimi. Slovenija je namenila Ukrajini in sosednjim državam, ki se soočajo z visokim pritokom števila beguncev, pomoč v višini 1,64 milijonov evrov.

Generalni direktorji so razpravljali tudi o načinih za izboljšanje sodelovanja s partnerskimi državami na podlagi dveh nedavnih dogodkov, ko je EU s pristopom in pobudami Ekipa Evropa pokazala svojo dodano vrednost v partnerskih državah, in sicer Vrh EU-Afriška unija in Ministrski forum za sodelovanje v indopacifiški regiji. Generalni direktor Jukič je poudaril tudi potrebno po krepitvi multilateralizna v spreminjajočem se geopolitičnem kontekstu in pozval k čimprejšnjemu zaključku internih pravnih postopkov EU za podpis Post-Cotonoujskega sporazuma.