Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan s študenti dunajske Diplomatske akademije o zunanjepolitični strategiji Slovenije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na okrogli mizi v okviru Diplomatske akademije Ministrstva za zunanje zadeve nagovoril študente Dunajske diplomatske akademije. V nagovoru je predstavil Strategijo zunanje politike Republike Slovenije, ki jo je Vlada Republike Slovenije sprejela decembra 2021, ter spregovoril o pomenu multilateralizma za varnost in mir v svetu.
Državni sekretar dr. Raščan in udeleženci pogovora sedijo

Državni sekretar dr. Raščan s študenti dunajske Diplomatske akademije o zunanjepolitični strategiji Slovenije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Slušatelji Dunajske diplomatske akademije so se v okviru okrogle mize seznanili s slovensko zunanjepolitično strategijo z naslovom "Slovenija: varna, uspešna in v svetu spoštovana zunanja politika Republike Slovenije". Dokument vsebuje osveženo oceno mednarodnega okolja, upoštevajoč nove izzive, predvsem na področjih kibernetske varnosti, hibridnih groženj in soočanja z različnimi oblikami kriz, kot je pandemija covida-19. Strategija predstavlja osvežitev Strateškega dokumenta zunanje politike, ki ga je vlada potrdila julija 2015 in temelji na Deklaraciji o zunanji politiki Slovenije sprejeti v Državnem zboru julija 2015.

Državni sekretar dr. Raščan je s študenti spregovoril tudi o pomenu multilateralnega sodelovanja v podporo miru in varnosti v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini in njenih posledic za Evropo in svet. Po nagovoru je odgovarjal tudi na vprašanja študentov in diplomatov. Študente sta poleg državnega sekretarja nagovorila tudi direktor Dunajske diplomatske akademije dr. Emil Brix in vodja Diplomatske akademije na Ministrstvu za zunanje zadeve dr. Andraž Zidar.

Diplomatsko akademijo na Dunaju je ustanovila cesarica Marija Terezija še v času skupne Habsburške monarhije leta 1754. Gre za najstarejšo poklicno diplomatsko šolo za mednarodne študije na svetu, na kateri so se oziroma se še šolajo in usposabljajo številni diplomati iz vsega sveta, med njimi tudi Slovenci.