Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. april 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vnanje Gorice in Podpeč posredovali v Požarnicah, občina Brezovica, kjer so reanimirali osebo, ki je pri delu padla in se huje poškodovala. Prevzeli so jo reševalci NMP Ljubljana, ki so nadaljevali z oskrbo ter ponesrečenca odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 12.42 je starejša oseba padla s strehe v naselju Vrh v občini Velike Lašče. Posredovali so gasilci PGD Rob in nudili prvo pomoč osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) .

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 je posadka helikopterja Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Dr. Franca Derganca iz Šempetra pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Brežice

Ob 18.44 je na Čatežu ob Savi, občina Brežice, v reki Savi opaženo truplo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in potapljači Potapljaškega društva Vidra Krško v spremstvu policijskega helikopterja in policijskih enot na brežini, so s čolni preiskali tok reke do izliva reke Sotle v Savo. Zaradi noči in zmanjšane vidljivosti so iskanje prekinili.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 16.35 se je v ulici Ragovo v Novem mestu začela iskalna akcija pogrešane osebe. V akciji iskanja so poleg policije sodelovali vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije za Dolenjsko. Ob 17.15 so preklicali iskalno akcijo, ker so osebo našli. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so osebo pregledali na kraju.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.53 sta na regionalni cesti Arja vas–Pirešica v občini Žalec čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Arja vas so oskrbeli dve poškodovani osebi, na vozilih odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli cestišče ter ga očistili. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Ob 22.54 se je na Ljubljanski cesti v Celju voznik z osebnim vozilom zaletel v zapornico in jo izruval. Gasilci PGE Celje zavarovali kraj dogodka in zaščitili električne vodnike.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.00 so na avtocesti med Blagovico in Lukovico v občini Lukovica trčili osebni vozili. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 15.40 sta na cesti v Zgornji Hajdini, občina Hajdina, trčili osebni vozili, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulatorja, počistili iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovanke.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.43 je na Poljani v občini Prevalje voznica z vozilom zapeljala iz vozišča in se pri tem poškodovala. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnimi sredstvi očistili razlite motorne tekočine z vozišča, nudili pomoč ostalim službam pri odstranitvi vozila, usmerjanju prometa in oskrbi ponesrečenke. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo pripeljali v SB Slovenj Gradec. 

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 16.06 so gasilci Gasilske brigade (GB) Koper in PGD Sečovlje posredovali v Luciji, kjer je zagorel pralni stroj v pralnici doma upokojencev. Gasilci so pogasili požar, prezračili objekt in pomagali pri evakuaciji stanovalcev.

Izpostava Kranj

Ob 15.03 so na Blaževi ulici v Škofji Loki gorele saje v dimniku večstanovanjske stavbe. Gasilci PGD Škofja Loka so goreče saje pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 17.11 je v naselju Rošpoh, občina Maribor, zagorela stanovanjska hiša. Požar, ki je uničil okoli 30 kvadratnih metrov ostrešja, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, PGD Kamnica, Maribor mesto in Studenci.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.44 se je v poslovni stavbi v Slovenski ulici v Murski Soboti smodilo zaradi napake na električni napeljavi. Gasilci PGD Murska Sobota so odkrili napako, jo izolirali in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 18.12 so v naselju Brezovica, občina Hrpelje-Kozina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so goreče saje pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, izmerili koncentracijo nevarnih plinov in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.01 je v naselju Virje, občina Tržič, zagorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Tržič so vozilo pogasili in umaknili s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.39 je ob Celovški cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar, ki so ga pričeli gasiti očividci in lastnik, so dokončno pogasili gasilci PGD Vižmarje-Brod in GB Ljubljana, ki so opravili tudi preventivni pregled s termo kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.27 je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, zagorelo grmičevje na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so požar omejili in ga pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 15.44 so na Potoški Gori v občini Preddvor gasilci PGD Preddvor ponovno preverjali požarišče, kjer se je na nekaj mestih kadilo.

Izpostava Maribor

Ob 15.25 je ob Bistriški cesti v Poljčanah zagorelo okoli 200 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane.

Ob 20.49 so na pokopališču Dobrava v Mariboru zagorele ciprese. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Dogoše.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.46 je zagorel koš za smeti v ulici Bežigrad v Ljubljani. Požar je še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana pogasil krajan z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci so vsebino koša so z vodo še dodatno ohladili in preprečili ponovni vžig.

Ob 23.06 je v Rožanski ulici v Ljubljani na ekološkem otoku gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, ohladili bližnje drevo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.40 se je na Kovaški cesti v Zrečah razlilo gorivo na površini okoli deset kvadratnih metrov. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli razlito gorivo in očistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.48 so gasilci PGD Sveti Štefan v kraju Zgornje Tinsko, občina Podčetrtek, nudili pomoč krajanu in reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 3.45 so v Razgledni ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila. Obolela oseba je bila prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.05 se je na Kajuhovi ulici v Kranju nahajala neodzivna oseba. Gasilci GARS Kranj so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata sobe, omogočili vstop reševalcem NMP Kranj in nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.36 so gasilci PGD Dragomer - Lukovica posredovali na Dragomerški cesti v Dragomeru v občini Log-Dragomer, kjer so odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 21.26 so v Levčevi ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.12 so v Gorenjih Ponikvah, občina Trebnje, ob prisotnosti policije gasilci PGD Ponikve s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Trebnje dostop do preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.00 so na Zgornji Vižingi v občini Radlje ob Dravi pogrešali osebo, ki so jo do prihoda gasilcev PGD Radlje ob Dravi našli domačini. Gasilci so pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo prepeljali v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/