Skoči do osrednje vsebine

Ministri EU za izobraževanje za okrepitev izobraževanja in kriznega upravljanja v luči razmer v Ukrajini

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je na zasedanju Sveta ministrov EU za izobraževanje ponovno obsodila rusko agresijo in se zavzela za pomoč ukrajinskim učencem, študentom, raziskovalcem in učiteljem na vseh ravneh izobraževanja.

V uvodu je ministre nagovori ukrajinski minister Serhiy Shkarlet, ki je predstavil grozovite razmere v Ukrajini in prosil države in evropsko komisijo za pomoč. Ministri so soglasno zagotovili polno podporo in pomoč. Ministrica prof. dr. Simona Kustec je na zasedanju povedala, da je Slovenije ukrajinskim šolarjem in učiteljem omogočila takojšnjo vključitev v izobraževalne procese. »Pomirjena sem, ker se število vključenih v naše šole povečuje na dnevni ravni, trenutno je v naše šole že vstopilo več kot 350 učencev. Po poročanju šol so osebnostno zelo ranjeni, a imajo visoko raven znanja in delovno odgovornost. Pomembno je, da zanje ta trenutek šolski prostor predstavlja predvsem varen prostor in da vedo, da lahko kadarkoli računajo na našo pomoč in podporo,« je v nagovoru izpostavila ministrica Kustec.

Ob polni zavezi Ukrajini za pomoč, je ministrica izpostavila pomembnost učinkovitega sodelovanja na evropski ravni: »Pri skupnem odzivanju na krizne razmere moramo države članice uporabiti priložnosti, ki jih nudi Strateški okvir EU. Z okrepljenim upravljanjem, prvič zapisanem in sprejetem v času slovenskega Predsedovanja Svetu EU, imamo vse možnosti, da se ustrezno odzovemo. Tudi v kriznih časih, ki smo jim priča danes zaradi invazije v Ukrajini.«

Ministrica Kustec se je ob temu tudi zahvalila francoskemu predsedstvu za intenzivno usklajevanje v okviru dela Skupine na visoki ravni ter evropski komisarki Mariyi Gabriel za vse odzive, fleksibilnost in solidarnost v luči pomoči šolajočim beguncem ter raziskovalcem iz Ukrajine. Ob tem je posebej izpostavila možnosti v okviru programov Erasmus+, platformo »School Education Gateway« in napovedano dodatno štipendijsko pomoč raziskovalcem v okviru programa Marie Curie.

Že pred osrednjo razpravo so ministri sprejeli tudi pomemben sveženj ukrepov na področju visokega šolstva, s katerimi želijo omogočiti učinkovitejše visokošolsko povezovanje na evropski ravni.

V popoldanskem delu poteka zasedanje ministrov EU, pristojni za mladino. V ospredju je obravnava tematik spodbujanja mobilnosti prostovoljcev, ki je še posebej v času vojne v Ukrajini postala še toliko bolj pomembna.

Ministrica v dvorani na zasedanju Sveta ministrov EU za izobraževanje.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je na Svetu ministrov EU za izobraževanje med drugim predstavila tudii aktualne podatke o številu vključenih otrok in mladih beguncev iz Ukrajine v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport