Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalne direktorice za EU zadeve Barbare Sušnik

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za EU zadeve Barbara Sušnik se je v okviru videokonferenčnih konzultacij pogovarjala z direktorico za Evropo na nemškem zunanjem ministrstvu Sibylle Sorg.

Osrednje teme pogovora so bile: krepitev dvostranskih odnosov med državama, razmere v Ukrajini po začetku ruske vojaške agresije in nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja na področju evropskih zadev. 

Sogovornici sta pozdravili odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo ter nadaljnja prizadevanja za poglobitev sodelovanja v luči strateškega partnerstva in posodobitve delovnega programa slovensko-nemškega dialoga za obdobje 2022-2024.

Generalna direktorica Sušnik je izrazila interes za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije z blagovno menjavo, ki je v lanskem letu znašala rekordnih 13,1 milijarde evrov.

V zvezi z razmerami v Ukrajini sta sogovornici poudarili pomen enotnosti EU v prizadevanjih za čim prejšnje prenehanje vojaških spopadov ter zagotavljanja politične in humanitarne pomoči Ukrajini in njenim prebivalcem.

Sušnikova je poudarila odlično sodelovanje z Nemčijo v okviru tria predsedstev Svetu EU. Sogovornici sta izmenjali stališča o aktualnih evropskih temah s poudarkom na zelenem dogovoru EU, energetski varnosti, vladavini prava, migracijah in prihodnosti Evrope.

Da bi zmanjšali odvisnost EU od uvoza fosilnih goriv, sta sogovornici poudarili potrebo po pospešitvi izvajanja zelenega dogovora EU in podprli intenzivne razprave o podnebno-energetskem svežnju "Fit-for-55". Strinjali sta se o pomenu vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami. Glede migracij sta poudarili potrebo po nadaljevanju dela na zunanji dimenziji ter implementaciji akcijskih načrtov za prednostne države izvora in tranzita, ki so bili sprejeti v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

V pogovoru sta govorili tudi o odličnem sodelovanju obeh držav v multilateralnih forumih.