Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na konferenci v Berlinu ponovil podporo Slovenije Moldaviji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil konference v podporo Moldaviji, ki je v soorganizaciji zunanjih ministrstev Nemčije, Francije in Romunije in ob prisotnosti predsednice vlade in zunanjega ministra Moldavije potekala v Berlinu. Dr. Raščan je ponovil slovensko podporo evropski perspektivi Moldavije in predstavili predvidene ukrepe pomoči Slovenije.

trojica stoji, veleposlanik Franc But, državni sekretar Stanislav Raščan

Na konferenci v Berlinu v podporo Moldaviji, dr. Stanislav Raščan v družbi veleposlanika Franca Buta | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Namen konference, ki so se jo fizično oziroma preko avdio-video povezave udeležili tudi zunanji ministri Kanade, Italije, Avstrije, Finske, Liechtensteina, Nizozemske, Norveške in Češke, je izraziti politično podporo in solidarnost Moldaviji, mobilizacija mednarodne pomoči pri soočanju z valom beguncev iz Ukrajine, začetek delovanja platforme za pomoč Moldaviji s ciljem nadaljevanja reformnega procesa ter razprava o njeni energetski varnosti.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je tudi v funkciji ministra za razvojno sodelovanje v nastopu poudaril močno politično podporo in izrazil solidarnost z Moldavijo, ki se nahaja v zapleteni humanitarno-begunski, energetski in tudi varnosti situaciji zaradi ruske invazije na Ukrajino. Ponovil je slovensko podporo evropski perspektivi Moldavije in predstavili predvidene ukrepe pomoči Slovenije v podporo Moldaviji pri spoprijemanju s humanitarno-begunsko krizo. Ministrstvo za zunanje zadeve Slovenije bo financiralo projekt ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti "Zdravstvena in psihosocialna pomoč ukrajinskim begunskim otrokom v Moldaviji" v višini 25.000 evrov ter projekt strateškega partnerja za področje humanitarne pomoči Slovenske Karitas "Topli obroki za ukrajinske begunce v Moldaviji" v višini 30.000 evrov.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ostro obsodil rusko agresijo na Ukrajino, še posebej napade na civilne cilje in zločine proti človečnosti, kot so grozljivi množični poboji civilistov v mestu Buča in drugih ukrajinskih mestih.