Skoči do osrednje vsebine

Poziv k uporabi e-fotografij pri vlogah za izdelavo osebnih dokumentov

Ministra za notranje zadeve in javno upravo Aleš Hojs in Boštjan Koritnik sta na Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije naslovila poziv, naj pri svojih članih, torej fotografih v Sloveniji, v čim večji možni meri zagotovijo uporabo sistema e-fotograf. Tudi s tem bi v obdobju, ko poteče veljavnost številnim osebnim dokumentom, pospešili postopke pri obravnavi vlog na upravnih enotah. Tudi državljanke in državljane pozivamo, naj pri fotografu izkoristijo to možnost in posledično na upravni enoti oddajo vloge uredijo hitreje.

V praksi je sicer večja uporaba sistema e-fotograf že zaznana, a vseeno številne stranke na upravne enote še vedno prinašajo fotografije v fizični obliki, kar pomeni vrsto nepotrebnih tveganj in stroškov, predvsem pa postopek obravnave vloge na upravni enoti traja dlje, kot pa če fotograf posreduje avtentično fotografijo neposredno v sistem e-fotograf in s tem do upravne enote.

Da je sistem e-fotograf zanesljiva rešitev za zagotavljanje visoke stopnje varnosti pri izdelavi osebnih dokumentov, so tako zbornica kot fotografi že zagotovili, zato oba ministra pozivata k sodelovanju vseh deležnikov za skupen namen: čim bolj debirokratizirati in s tem skrajšati postopke.