Skoči do osrednje vsebine

Ministri EU za šport obsodili rusko agresijo v Ukrajini

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je danes udeležila zasedanja Sveta ministrov EU za šport, na katerem so ministri obsodili strahovito rusko agresijo v Ukrajini in govorili o vlogi športa ter temeljnih vrednotah evropskega modela športa pri tem.
Ministrica prof. dr.Simona Kustec v dvorani na zasedanju Sveta ministrov EU za šport.

Ministri EU za šport so se zavzeli za krepitev pomoči ukrajinskim športnikom | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

V uvodu zasedanja je ministre nagovori ukrajinski minister za šport Vadyim Huttsait in prosil za pomoč ukrajinskim športnikom ter se hkrati zahvali za dosedanjo pomoč. Ministrica Kustec je v imenu Slovenije ob tem dala zavezo polne solidarnosti in pomoči ukrajinskim športnikom: »Jemanje pravice do življenja, do življenjskih sanj, želja in ciljev je najbolj sprevržena podoba, ki jo človek lahko da o sebi. Danes je v Sloveniji že okoli 200 ukrajinskih športnikov, ki prihajajo iz različnih športnih disciplin. V naši državi so dobili varno zavetje, pogoje za treniranje, medsebojno pomoč. Slovenski olimpijski komite poleg države ponuja zanje poseben solidarnostni sklad pomoči, koordinira pomoč pri iskanju bivališč, vzpostavljanju stikov, vključevanje v športne zveze, procese treningov. Prosim, dragi kolegice in kolegi draga komisarka, združimo naše moči skupaj z olimpijskimi komiteji, sledimo njihovim predlogom ukrepov za pomoč in pokažimo, da je šport prvi moralni zgled in branik miru in spoštovanja človekovih pravic.«

Ministrica Kustec je na zasedanju izpostavila tudi, da so prav vrednote Evropskega modela športa, ki so ga ministri sprejeli v času slovenskega predsedovanja, v tem kriznem času toliko bolj pomembne. Opozorila je, da morajo ostati visoko na dnevnem redu dela tako ministrov, Evropske komisije, kot tudi mednarodnih in evropskih olimpijskih komitejev, športnikov, sponzorjev in stroke predvsem s konkretnimi aktivnostmi in ukrepi pomoči, ter spodbud za ukrajinske športnike. Poudarila je, da moramo gojiti podobo športa na temelju vrednot, ki je podoba zmagovalca – tako na športnih prizoriščih, kot tudi v odnosu do vseh oblik agresij, ki jih vsem na očeh spremljamo. S tem so se strinjali tudi ostali ministri in dali zavezo, da bodo pomagali ukrajinskim športnikom in športu. Okrepljeno pomoč Ukrajini je na zasedanju ponudil tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos.

Ob razpravi o vrednotah Evropskega modela športa v luči ukrajinske vojne, so ministri sprejeli tudi sklepe o vlogi športa pri spodbujanju trajnostnega razvoja družbe. Z sklepi so poudarili, da šport v praksi močno prispeva k uvajanju načel trajnostnega razvoja tudi kot področje človekovega delovanja, ki vedno znova pritegne široke ljudske množice. Izpostavili so, da je ravno zaradi tega pomembno, da si vse več športnih organizacij prizadeva za trajnostno izvedbo športnih dogodkov, ki ne obremenjujejo okolja. Športni dogodki kot medij pritegnejo veliko množico ljudi in so zato lahko pospeševalci trajnostnega razvoja.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje, mladino in šport Mariya Gabriel je ob sprejemu poudarila, da je pomembno spodbujanje trajnostnih praks med vsemi deležniki športnih dogodkov: organizatorji dogodkov, udeleženci in obiskovalci dogodkov, podjetji - sponzorji in dobavitelji, vlado in lokalnimi skupnostmi, mediji in splošno javnostjo. »Skupaj z ministrico Simono Kustec sva septembra 2021 na Bledu gostili države, ki so pristopili k pobudi Zdrav življenjski slog za vse, ki je odličen primer spodbujanja trajnostnega vidika telesne aktivnosti. Želim si, da bi tudi drugi sledili temu pozivu,« je na zasedanju izpostavila komisarka Gabriel.

Ministri so že pred popoldanskim zasedanjem ob kosilu spregovorili o enakosti spolov v športu. Ministrica Kustec je v razpravi poudarila, da je poleg formalnih in finančnih ukrepov enakost v športu potrebno spodbujati tudi s prikazom že obstoječih dobrih zgodb iz vsakodnevnega športnega življenja uspešnih športnic in se zahvalila Evropski komisiji, da enakost spolov spodbuja na vseh ravneh in preko različnih projektov, kot so na primer »Zdrav življenjski stil za vse« ter »She leads«.

Ministrica Kustec se je že pred zasedanjem sestala tudi s predsednikom Evropskih olimpijskih komitejev Spyrosom Capralosem. Spregovorila sta o tem, kako okrepiti sodelovanje in pomoč ukrajinskim športnikom ter ponovni kandidaturi treh dežel Slovenije, Avstrije in Italije za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2034.

Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos in ministrica prof. dr. Simona Kustec

Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos in ministrica prof. dr. Simona Kustec | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Zasedanje Sveta ministrov EU za izobraževanje in mladino

Jutri se bo ministrica udeležila zasedanja Sveta ministrov EU izobraževanje in mladino.

Na neformalnem srečanju bodo ministri EU za izobraževanje ob zajtrku in razpravljali o naložbah v izobraževanje. V osrednji razpravi pa bodo ministri spregovorili o krepitvi kriznega upravljanja in predvidevanja v evropskem izobraževalnem prostoru.

Obe razpravi bosta namenjen temu, kako okrepiti izobraževanje v prihodnje. Predviden pa je tudi sprejem Sklepov ministrov EU o mobilnosti v začetnem in nadaljnjem izobraževanju in usposabljanju učiteljev ter sveženj visokošolskih pobud: Sklep Sveta o evropski strategiji za opolnomočenje visokošolskih ustanov v Evropi ter priporočilo Sveta o vzpostavljanju povezav za učinkovito evropsko sodelovanje na področju visokošolskega izobraževanja.

Po zasedanju bo sledila razpravo ob kosilu o financiranju pobude Evropskih univerz. Sočasno s kosilom ministrov za izobraževanje bo 5. aprila potekalo tudi kosilo v okviru EU dialoga z mladimi na temo mobilnosti mladih prostovoljcev za krepitev evropskega državljanstva in pripadnosti EU. Popoldne pa bodo ministri EU za mladino na Svetu predvidoma sprejeli Priporočilo Sveta o mobilnosti mladih prostovoljcev v EU ter Sklepe Sveta o spodbujanju sodelovanja med mladimi kot pospeševalci sprememb za varovanje okolja.