Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na delovnem obisku v Osrednjeslovenski regiji - južni del

Predsednik vlade Janez Janša se je danes mudil na delovnem obisku v Osrednjeslovenski statistični regiji, v njenem južnem delu. Vlada je tako obiskala občine Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova - Polhov Gradec, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Logatec, Log - Dragomer, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče in Vrhnika.
Janez Janša sedi za mizo, v ozadju so zastave.

Predsednik vlade Janez Janša se je mudil na delovnem obisku v Osrednjeslovenski statistični regiji, v njenem južnem delu. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 21

Južni del Osrednjeslovenske regije odlikujejo dobro ohranjeno in lahko dostopno naravno okolje, velika biotska raznovrstnost in pestra krajina. Med Ljubljano, Vrhniko, Igom in Škofljico se razprostira okoli 150 kvadratnih kilometrov ravnice, imenovane Ljubljansko barje. Kot območje izjemne naravne in kulturne dediščine smo ga začeli prepoznavati šele v zadnjih nekaj desetletjih. Med naravnimi danostmi se v tem območju nahajajo tudi Radensko polje, Rakitna, Polhograjsko hribovje, Planinsko polje, Krim itd. Regija ima veliko rek in slapov (npr. Iški vintgar, Močilnik, Soteska Pekel), zato posledično vsebuje tudi veliko pohodnih in kolesarskih poti ter kraških pojavov. Med kulturnimi znamenitosti velja izpostaviti ostanke južne železnice, Borovniški viadukt, bogato sakralno dediščino z res ogromno cerkva (izstopa Cistercijanski samostan v Stični), graščine in gradove, med katerimi prednjačita seveda gradova Turjak in Bogenšperk. Med muzeji izstopata Hiša kranjske čebele in Tehniški muzej Slovenije v Bistri; izjemne pa so tudi kulturne dediščine slovenskih velikanov, ki so bili rojeni na tem območju: Josip Jurčič, Primož Trubar in Ivan Cankar.

V letu 2020 je v 14 občinah južnega dela Osrednjeslovenske regije delovalo 7220 podjetij, od tega 3822 gospodarskih družb in 3398 podjetnikov oziroma 17 % vseh podjetij v Osrednjeslovenski regiji, ki so zaposlovali 23.290 oseb oziroma 11 % vseh zaposlenih v Osrednjeslovenski regiji. Največja podjetniška aktivnost je bila v občinah Grosuplje, kjer je delovalo 17 % vseh podjetij (upoštevajoč samo 14 občin Osrednjeslovenske regije), Vrhnika (13 %), na Brezovici, v Ivančni Gorici in v Logatcu (11 % podjetij v vsaki od občin). Podjetja v 14 občinah Osrednjeslovenske regije so ustvarila skupaj 3,4 milijarde evrov prihodkov in slabo 1 milijardo evrov dodane vrednosti oziroma 9 % dodane vrednosti ustvarjene v Osrednjeslovenski regiji. 5196 podjetij je v letu 2020 beležilo (čisti dobiček iz poslovanja v primeru gospodarskih družb oziroma podjetnikov prihodek v primeru samostojnih podjetnikov posameznikov) oziroma 72 % vseh podjetij, ki so delovala v 14 občinah Osrednjeslovenske regije je beležilo pozitivni poslovni rezultat. V decembru 2021 je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije bilo v južnem delu Osrednjeslovenske regije 39.134 delovno aktivnih prebivalcev (po lokaciji delovnega mesta), kar je za 1977 oseb oziroma 5,3 % več kot decembra 2020.

Člani vlade so se v dopoldanskem času sestali na delovnem posvetu v občini Grosuplje, kjer je ministrsko ekipo pozdravil tamkajšnji župan dr. Peter Verlič, ki je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil, da deli mnenje z župani v regiji, da se je v času sedanje vlade, ki je občinam namenila več sredstev iz naslova povprečnin in več evropskih sredstev, naredila velik preboj. "Občinski proračun je letos s 30 milijoni evrov rekorden," je povedal dr. Verlič in se za ta sredstva zahvalil v svojem imenu in imenu občine Grosuplje. Dr. Verlič je dejal tudi, da je bil odziv vlade na koronakrizo učinkovit. Kot je še poudaril župan, v občini Grosuplje trenutno poteka za preko 30 milijonov evrov državnih in evropskih investicij, ki izboljšujejo življenja prebivalk in prebivalcev občine.

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili o vrsti odprtih vprašanj, predvsem o projektih v regiji na področju investicij, o črpanju kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnostih, o izobraževanju, investicijah na področju kulture, delovanju policije in notranjih zadev v regiji, zdravstva in investicij v zdravstvu, trga dela, predvsem pa tudi o dolgotrajni oskrbi, govora pa je bilo tudi o zapornem sistemu in probacijah. Veliko pozornosti so ministrice in ministri namenili gradnji prometne infrastrukture, pa tudi o problematiki na področju kmetijstva. Ministrska ekipa se je seznanila tudi s pomembnejšimi statističnimi podatki in kazalniki južnega dela osrednjeslovenske statistične regije.

Po skupinskem fotografiranju celotne vlade so sledili ločeni programi predsednika vlade Janeza Janše ter ministric in ministrov. V okviru obiska so se predsednik vlade in ministri ter ministrice srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji.
Predsednik vlade se je pred srečanjem celotne ministrske ekipe sestal z županom občine Grosuplje dr. Petrom Verličem. Župan je ob tej priložnosti predsedniku vlade predstavil svojo vizijo, nekatere idejne večje projekte za razvoj občine v prihodnje. Kot prioritetna projekta je izpostavil obvoznico Grosuplje oz. predlog njene umestitve in Grosuplje kot univerzitetno mesto oz. predlog umestitve fakultete in študentskega kampusa.

Po delovnem posvetu celotne ministrske ekipe pa je predsednik vlade Janez Janša skupaj z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem obiskal Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični. V prostorih bolnišnice deluje tudi dnevni varstveni center za starejše.
Predsednik vlade si je ogledal prostore bolnišnice in se sestal z vodstvom, ki je v pogovorih predstavilo projekt novogradnje in se obenem zahvalilo tako predsedniku vlade kot ministru za zdravje za izjemno podporo, ki jo je bila bolnišnica deležna v aktualnem mandatu.
Po ogledu bolnišnice je sledila kratka slovesnost z odkritjem temeljnega kamna za novo bolnišnico. Predsednik vlade je ob odkritju izrazil veselje, da se z današnjim dnem simbolično pričenja projekt, ki bo bolnišnici zagotovil potrebne kapacitete, da bo izpolnjevala standarde, kakršni so predpisani.

"Rezultate ste dosegali v težkih pogojih in iskrena hvala vsem, ki ste z ljubeznijo skrbeli za najmlajše, ki potrebujejo posebno nego in skrb," je dejal premier. Obenem se je zahvalil tudi za pripravljenost pomagati v času pandemije. "Tu ste priskočili na pomoč takoj, ko smo iskali kapacitete, ki ste jih dali na razpolago in za oskrbo za bolnike takrat, ko smo iskali vsako prosto posteljo v Sloveniji. Hvala medicinskim sestram, ki ste se javile za pomoč kliničnemu centru in hvala vodstvu za ambicije, ker brez teh ambicij in truda, da se doseže podpora za financiranje projekta, tudi tega temeljnega kamna danes ne bi bilo," je povedal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da je v zdravstvu trenutno ogromno vlaganj. "Žal povsod, kjer se lotevamo novih projektov, naletimo na težave, tudi nerešena zemljiško knjižna vprašanja in na stvari, ki si jih ne moremo prestavljati, ampak to rešujemo in tudi obiski vlade v regijah pomagajo k temu, da stvari premaknemo naprej," je povedal premier.

"Vse, kar smo slišali v pogovoru z vodstvom, bosta vlada in pristojna ministrstva skušala rešiti v najkrajšem možnem času. Projekt novih kapacitet bolnišnice, za katerega smo odkrili temeljni kamen gre naprej, sredstva so zagotovljena, tako da boste končno tudi tu dobili delovne pogoje, ki si jih zaslužite in ki jih potrebujejo najmlajši, ki potrebujejo našo največji skrb, kar je nekaj, kar lahko daste samo tisti, ki imate to v srcu," je povedal premier in dodal še: "Hvala za vašo ljubezen do najmlajših, in prepričan sem, da bomo v kratkem dodali tudi tisto zadnjo piko na i, ko se bodo odpirali novi prostori bolnišnice, kjer bodo dani pogoji, kakršne ste si želeli v zadnjih desetletjih, pa je morda zmanjkalo, volje, poguma in sredstev. Sedaj vse to je in vesel sem, da smo danes naredili ta korak."

Predsednik vlade Janez Janša si je nato v spremstvu župana Občine Ivančna Gorica ogledal gradbišče novega vrtca v Šentvidu pri Stični.

Sledilo je delovno kosilo z ministri Matejem Toninom, Jernejem Vrtovcem, Vaskom Simonitijem, Andrejem Vizjakom in državno sekretarko mag. Moniko Kirbiš Rojs z župani občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje in Vrhnika. V pogovorih so se dotaknili predvsem razvojnih možnosti regije.

Nato je predsednik vlade Janez Janša z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem obiskal podjetje MI elektronika, d. o. o., kjer se je sestal z vodstvom podjetja in si ogledal gradnjo novega poslovno-proizvodnega in skladiščnega objekta. Z vodstvom podjetja so se pogovarjali predvsem o navedeni investiciji ter njenem prispevku k rasti in razvoju podjetja.

Predsednik vlade Janez Janša se je na Vrhniki sestal z vrhniškim županom Danijelom Cukjatijem, s katerim sta spregovorila o aktualnih priložnostih v osrednjeslovenski regiji in projektih, ki potekajo na Vrhniki.

Predsednik vlade Janez Janša je regijski obisk zaključil na javni tribuni o razvoju osrednjeslovenske statistične regije.