Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v južnem delu Osrednjeslovenske regije

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se skupaj z drugimi predstavniki Vlade Republike Slovenije mudi na delovnem obisku v južnem delu Osrednjeslovenske regije. Obiskal bo grad Turjak in Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter si ogledal nastajanje muzeja na prostem – rekonstrukcijo koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju. Ob obisku predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tem delu regije (so)financira Ministrstvo za kulturo.
Pogled od spodaj in od strani na osončen grad Turjak

Grad Turjak | Avtor: Bogdan Zupan, 2005

Južni del regije sestavlja 14 občin, in sicer: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Logatec, Log-Dragomer, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče in Vrhnika.

Kulturna dediščina

Ohranjanje in varovanje kulturne dediščine je ena od prednostnih nalog Ministrstva za kulturo. V Osrednjeslovenski regiji v obdobju 2021–2022 s 622.256,80 evra sofinanciramo obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela na področju nepremične kulturne dediščine. V tem delu regije smo 128.597,12 evra porazdelili med sakralno in profano stavbno dediščino.

V dvoletnem obdobju se izvajajo konservatorsko-restavratorski posegi na stenskih poslikavah v cerkvi sv. Jošta in na stranskem oltarju sv. Antona Puščavnika v cerkvi sv. Janeza Evangelista v občini Horjul. Lani so se zaključila manjša obnovitvena dela na gradu Bogenšperk, ki se je v slovensko zgodovino zapisal po zaslugi Janeza Vajkarda Valvasorja – Valvasorjevo zbirateljstvo na Bogenšperku predstavlja začetke slovenskega muzejstva –, in začela obnovitvena dela v Samostanu Stična, ki je edini še delujoči cistercijanski samostan v Sloveniji. Na Trubarjevi domačiji v občini Lašče so lani naredili rekonstrukcijo kozolca iz 19. stoletja, kjer je svoje prostore dobil turističnoinformativni in interpretativni center. Prostor, ki arhitekturno združuje staro in novo, je namenjen različnim izobraževalnim, kulturnim in turističnim vsebinam.

V prihodnje bomo nadaljevali z obnovo gradu Turjak, ki je le delno obnovljen. Leta 2002 je bila obnovljena viteška dvorana (prvo nadstropje južnega trakta), od 2004 do 2006 je bila izvedena funkcionalna usposobitev južnega in zahodnega trakta gradu. V pritličju južnega trakta so urejeni prostori za razstave in prireditve, grajsko prodajalno in manjšo grajsko krčmo, v zahodnem traktu pa razstavni prostori in poročna dvorana. Do leta  2020 je bilo v obnovo gradu vloženih 2,2 milijona evrov.

Celovita obnova gradu Turjak je predvidena iz sredstev za izvajanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost v vrednosti 8,5 milijona evrov in 2,1 milijona evrov iz sredstev integralnega proračuna. Projekt celovite obnove predvideva rekonstrukcijo še ne obnovljenega dela gradu, z ureditvijo za turistično, gostinsko, kulturno in izobraževalno dejavnost. V palaciju oziroma severnem krilu bo urejen hotel višje kategorije, s štirimi zvezdicami, in potrebnimi prostori za spremljajoče dejavnosti. V stolpu bastije bo v kleti urejena vinska klet s prostori za degustacije in prireditve, v nadstropju prostori za razstave in manjše prireditve. V notranjem dvorišču bo urejen prostor za prireditve na prostem, gostinski vrt, obnavljali in uredili se bodo objekti v neposredni okolici gradu, in sicer lovski dom (nastanitev s 3 zvezdicami za šolske skupine, družine z otroki in potrebni prostori za spremljajoče dejavnosti), sanirali ruševine bivše konjušnice oziroma oranžerije, projekt predvideva zunanjo (krajinsko, vrtno) ureditev v območju kulturnega spomenika idr.

Javna kulturna infrastruktura

V skrbi za smo v obdobju 2020–2021 začeli izvajati dva javna poziva, ki občinam odpirata nove možnosti pri zagotavljanju finančnih sredstev za razvoj javne kulturne infrastrukture. Sredstva, skupaj 312.528,08 evra, so za zagotavljanje ustreznih prostorskih in tehničnih pogojev za izvajanje različnih dejavnosti prejele štiri občine. Občine so s sredstvi obnovile Kulturni dom Grosuplje in sanitarije na Jurčičevi domačiji ter posodobile ozvočenje, razsvetljavo in opremo v Narodnem domu Logatec in Kulturnem domu Šmartno pri Litiji.

Muzejska in knjižnična dejavnost

K razvoju regije pomembno prispeva tudi muzejska dejavnost. V tem delu regije delujeta dva državna muzeja – Tehniški muzej Slovenije in Muzej krščanstva na Slovenskem. Glavne muzejske zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki, dve zbirki – Valvazorjeva grafična zbirka in razstava Valvasorjev pogled v naravo – sta med drugim na ogled na gradu Bogenšperk. Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični je osrednja muzejska ustanova na področju zbiranja, preučevanja in razstavljanja nacionalne premične sakralne kulturne dediščine od pozne antike do današnjega časa. Delovanje obeh muzejev v letu 2022 sofinanciramo z 1.723.943 evri.

S sofinanciranjem nakupa knjižničnega gradiva in računalniške opreme trem splošnim knjižnicam – Cankarjevi knjižnici Vrhnika, Knjižnici Litija in Mestni knjižnici Grosuplje s 125.418 evri v letu 2021 – spodbujamo razvoj bralne kulturne in različnih oblik pismenosti pri vseh generacijah tudi v tem delu regije.

Sodobna umetnost

Razvoj sodobne umetnosti umetnosti celotni regiji spodbujamo z rednim sofinanciranjem delovanja osrednjih javnih zavodov s področij vizualnih in uprizoritvenih umetnosti ter projektov in programov nevladnih kulturnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. V regiji, predvsem v Ljubljani, domujejo nekateri najpomembnejši slovenski producenti s področja umetnosti in umetniki, ki uspešno delujejo na mednarodni in nacionalni ravni ter pri svojem delovanju sodelujejo z ustvarjalci in strokovnjaki iz vseh slovenskih regij. Možnosti za finančno podporo odpirajo tudi večletni projektni razpisi in vsakoletni enoletni projektni razpisi na področju umetnosti. V letu 2021 smo na primer v okviru enoletnih razpisov za izbor kulturnih projektov na področju glasbene umetnosti s 135.833,18 evra sofinancirali 66 projektov iz te regije, od tega en projekt iz tega dela regije s 1.184,02 evra.

Mediji

Obveščanje prebivalcev regije zagotavlja 1242 medijev – 80 televizijskih programov, 5 radijskih mrež in 127 radijskih programov, 728 tiskanih medijev in 302 elektronska medija. Na redni letni razpis za podporo pri ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin, pomembnih za uresničevanje javnega interesa na področju medijev, se je iz te regije v letu 2021 prijavilo 66 medijev, sredstva je v vrednosti 264.404,50 evra prejelo sedemnajst medijev, od tega en medij iz tega dela regije.

Ministrstvo za kulturo je v letih 2021 in 2022 zagotovilo rekordna proračuna za kulturo – 238 milijonov evrov, najvišja doslej v zgodovini samostojne Slovenije. V letu 2023 je predviden še višji – 244 milijonov evrov.