Skoči do osrednje vsebine

Mark Boris Andrijanič na obisku v južnem delu Osrednjeslovenske regije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je v okviru današnjega vladnega obiska v v južnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal Center Apilab ter se srečal s predstavniki podjetij Redstart Instrumentation ter MI elektronika.
Minister Mark Boris Andrijanič z vodstvom v Hiši kranjske čebele

Minister Mark Boris Andrijanič z vodstvom v Hiši kranjske čebele | Avtor: Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo

1 / 4

Minister je obisk začel v Središču inovativnih tehnologij Apilab – v Hiši kranjske čebele, ki vedno bolj postaja podjetniški epicenter za lokalno skupnost, Slovenijo in regijo. Apilab je bil ustanovljen kot podporno okolje za prenos znanja specifično o čebelarstvu z namenom krepitve kompetenc malih in srednje velikih podjetij v lokalni skupnosti regiji in širše. 

»Veseli me, da so v centru Apilab prepoznali digitalizacijo kot ključno prioriteto. Majhna in srednje velika podjetja v centru Apilab prav z uporabo sodobnih tehnologij razvijajo nova čebelarska znanja ter oblikujejo napredne rešitve za svoje poslovanje,« je ob obisku podjetja dejal minister. Skupaj z vodstvom podjetja si je ogledal še čebelji svet na interaktivni tehnološko podprti doživljajski razstavi o kranjski čebeli.

Minister se je nato udeležil delovnega posveta Vlade Republike Slovenije v Grosuplju ter obisk nadaljeval v slovenskem visokotehnološkem zagonskem podjetju Redstart Instrumentation, ki razvija napredne merilne naprave za nadzor kakovosti v farmacevtski proizvodnji. Ustanoviteljica podjetja dr. Nika Oman Kadunc mu je predstavila slovensko inovacijo, ki temelji na tehnologiji strojnega vida in omogoča natančne in hitre meritve delcev med proizvodnim procesom v realnem času, saj je kar do tisočkrat hitrejša od primerljivih naprav. Gre za napravo SWIFT-EYE, ki omogoča bistven napredek v hitrosti, natančnosti in preprostosti uporabe, poleg tega je napredno zasnovana za industrijo 4.0. 

Ob koncu je minister Mark Boris Andrijanič, skupaj s predsednikom Vlade Republike Slovenije v Logatcu obiskal še podjetje MI Elektronika, kjer si je ogledal gradnjo novega poslovno proizvodnega in skladiščnega objekta. Z vodstvom podjetja so se dotaknili investicij podjetja ter vrednosti prispevka te investicije k rasti in razvoju.

Vladni obisk je minister za digitalno preobrazbo sklenil z javno tribuno na Vrhniki, kjer so se srečali ključni gospodarstveniki in drugi ključni nosilci razvoja v regiji.