Skoči do osrednje vsebine

Laboratorij za prehod v nizkoogljično gospodarstvo in družbo

29. marca smo sodelovali na prvi v seriji delavnic za sooblikovanje “Laboratorija za oblikovanje politik, predpisov in rešitev”. Pod vodstvom Climate KIC smo oblikovali laboratorij, ki bo spodbujal inovativne prakse oblikovanja politik za sistemski prehod v pametno, krožno in nizkoogljično gospodarstvo ter družbo v Sloveniji.
Na sliki je prikazan prehod v nizkoogljično gospodarstvo in družbo z uporabo obnovljivih virov

Prehod v nizkoogljično gospodarstvo in družbo | Avtor: MJU

Na projektu Inovativen.si smo ponovno sooblikovali trajnostne rešitve - tokrat za zeleno prihodnost Slovenije. Udeležili smo se delavnice pod vodstvom Climate KIC, kjer smo sooblikovali "Laboratorij za oblikovanje politik, predpisov in rešitev" za prehod v nizkoogljično gospodarstvo in družbo. Na interaktivni delavnici smo na podlagi primerov dobrih praks in izkušenj drugih držav iskali ključne predpostavke, elemente in načine za vzpostavitev takega laboratorija tudi pri nas.

Namen je bil sooblikovanje ogrodja, ki bo vsem zainteresiranim deležnikom omogočilo sooblikovanje, prototipiranje in testiranje inovativnih rešitev v procesu priprave politik in predpisov, za hitrejši prehod v krožno in nizkoogljično gospodarstvo in družbo v Sloveniji. Z namenom prepleta različnih znanj in izkušenj smo k sodelovanju na delavnici povabili predstavnike državne uprave, predstavnike privatnega sektorja ter predstavnike znanstvene in raziskovalne sfere.

V okviru laboratorija želimo spodbujati eksperimentiranje tudi pri pripravi politik in predpisov, in sicer v t.i. regulativnih peskovnikih (regulatory sandboxes). Na podlagi izsledkov delavnic bomo zasnovali akcijski načrt vzpostavitve Laboratorija za oblikovanje politik, predpisov in rešitev, ki bo sistemsko vgrajen v delovanje javne uprave.

Slovenija se zaveda pomena reševanja podnebne krize in naslavljanja drugih trajnostnih izzivov. S projektom Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije je postala prvo testno okolje v EU-ju za uvedbo sistemskega prehoda v krožno, regenerativno in nizkoogljično gospodarstvo po metodologiji Deep Demonstration, ki jo je razvil EIT Climate KIC. Pri izvedbi projekta sodelujejo vsa slovenska ministrstva in EIT Climate KIC, ki bodo v prihodnje s preoblikovanjem politik in delovanjem v praksi ključno prispevala k razogljičenju.