Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Okoljskega odbora Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Parizu je včeraj in danes potekalo zasedanje Okoljskega odbora Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) - (angleško Environment Policy Committee - EPOC) na ministrski ravni. Udeležilo se ga je več kot 500 predstavnikov držav OECD, mednarodnih organizacij, podjetij, nevladnih organizacij in stroke.
Veleposlanik Peter Ješovnik in direktor OECD za okolje Rodolfo Lacy stojita pred zastavami prisotnih držav

Veleposlanik Peter Ješovnik in direktor OECD za okolje Rodolfo Lacy | Avtor: dr. Grega Pajnkihar

Zasedanju sta sopredsedovala Luksemburg in Združene države Amerike (ZDA s podpredsedniki iz Avstralije, Kolumbije, Izraela in Združenega kraljestva. Dogodek je potekal v hibridni obliki. Slovenijo so na zasedanju zastopali stalni predstavnik Slovenije pri OECD, mag. Peter Ješovnik, predstavnica Ministrstva za okolje in prostor mag. Elena Del Fabro in namestnik stalnega predstavnika Slovenije pri OECD, dr. Grega Pajnkihar.

Tema ministrskega zasedanja je bila »Okoljska politika po COVID-19: zagotavljanje odpornega in zdravega okolja za vse«. Zasedanje se je začelo z obsodbo ruskega napada na Ukrajino ter minuto molka za vse žrtve. Na zasedanju so ministri razpravljali o dveh izjemno perečih okoljskih izzivih - podnebnih spremembah in problematiki onesnaževanja s plastiko. Sprejeta je bila tudi ministrska deklaracija kot eden ključnih dokumentov zasedanja, ki bo usmerjal nadaljnjo globalno agendo o okolju ter ohranjal politični zagon po 26. konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Veleposlanik Ješovnik je v razpravi med drugim poudaril, da je »nujno uskladiti finančne tokove s podnebnimi cilji. Slovenija se bo po svojih najboljših močeh še naprej trudila mobilizirati podnebno financiranje za dosego skupnega finančnega cilja, kot so ga obljubile razvite države. To bo odločno prispevalo k dosegi naših ciljev na področju blaženja in prilagajanja podnebnim spremembam«.