Skoči do osrednje vsebine

Nagovor ministra Marka Borisa Andrijaniča ob 30-letnici domene .si

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je ob 30-letnici domene .si na spletu na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v predsedniški palači nagovoril prisotne.
Mark Boris Andrijanič nagovarja udeležence, v ozadju zastave

Mark Boris Andrijanič na 30-letnici domene .si | Avtor: STA

Mednarodno prepoznana vrhnja domena, ki predstavlja Slovenijo, domena .si praznuje svojo 30-letnico obstoja. Na slavnostni obeležitvi 30-letnice  domene .si na spletu je v Predsedniški palači zbrane nagovoril tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

»V izjemno veselje in čast mi je, da lahko skupaj praznujemo rojstni dan prve slovenske domene. Pomembno je, da se vsi skupaj zavedamo, da se pred 30-imi leti Slovenija ni osamosvojila zgolj politično, gospodarsko in diplomatsko, ampak tudi digitalno. Takrat smo stopili kot enakopraven partner v danes praktično brezmejno digitalno oziroma kibernetsko skupnost. Lahko rečemo, da 30 let ni prav dolga doba za človeštvo, je pa izjemno pomembno obdobje za internet,« je v uvodnem nagovoru povedal minister.

Nove tehnologije so po besedah ministra močno spremenile naša življenja. »Spremenile način zabave, dela, komunikacije, ustvarjanja, spremenile pa so tudi, kot vidimo vsak dan bolj, obraz vojne,« je še povedal ter izkazal hvaležnost številnim slovenskim znanstvenikom, inovatorjem in podjetnikom, ki pomagajo slovenijo voditi na pot med digitalne šampione tega sveta. »Številni izmed njih sedite danes tukaj. Hvala vam za ta neizmeren trud, ki Slovenijo vedno znova postavlja na zemljevid sveta,« se je zahvalil Mark Boris Andrijanič. 

Minister je v nagovoru še izpostavil, da moramo v digitalizaciji postati zmagovalci prav vsi, zato je digitalna vključenost ena glavnih prioritet Službe vlade za digitalno preobrazbo. »Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti prinaša brezplačne delavnice digitalnih veščin za prav vse generacije in digitalne bone za nakup računalniške opreme. Na podlagi tega zakona bomo lahko že letos zagnali največji program digitalnega opismenjevanja v naši zgodovini. Trenutno smo pod evropskim povprečjem na tem področju, naš cilj pa je, da postanemo številka ena že v naslednjih štirih letih.« je v nagovoru ob 30-letnici obeležitve domene .si povedal minister.

»Ob koncu bi se rad še enkrat zahvalil vsem, ki ste začeli in soustvarjali slovenski internet. To je zgodba o uspehu, za katero verjamem, da se šele začenja. Hvala lepa, ker se trudite za digitalno družbo, ki ni samo inovativna in napredna, ampak predvsem vključujoča. Hvala lepa.«

 V okviru Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes) deluje Register.si, ki opravlja funkcijo nacionalnega registra za vrhnjo internetno domeno .si. Zagotavlja stabilno, varno, neprekinjeno in zanesljivo delovanje .si v svetovnem internetu.