Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin o pomenu Maistra

29. marca 1874 se je v Kamniku rodil veliki general, domoljub in pesnik Rudolf Maister. Na ta dan občina Kamnik praznuje svoj praznik. Ob tej priložnosti so pripravili več prireditev in osrednjo slovesnost s polaganjem venca pred Maistrovim spomenikom ter podelitvijo občinskih priznanj v Domu kulture Kamnik. Slavnostni govornik ob polaganju venca je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Na slovesnosti ob spomeniku Rudolfa Maistra v centru Kamnika je minister Tonin ob spremstvu Častne enote in Orkestra Slovenske vojske orisal pomen Maistra in njegova naprezanja za slovensko ozemlje. "Naša sveta dolžnost je, da branimo svojo domovino, premoženje in življenje naših dragih," je z besedami velikega Maistra svoj govor začel Tonin in skozi slovensko zgodovino pred 100 in 30 leti ter danes poudaril pomen boja za obstoj slovenstva in slovenske države. "Kot izobražen in izurjen vojaški poveljnik se je trdno zavedal, da je njegova temeljna naloga obramba domovine. Imel je majhno vojsko, a je z njo uspel uresničiti to, kar je pomenilo za slovenski narod trajno ohranitev vitalnih interesov. Zato je velik vzornik tako vojakom in vojaškim poveljnikom kot tudi državnim voditeljem, saj je v odločilnem trenutku združil vse svoje osebnostne kreposti, znanje in izkušnje ter jih izkoristil za zgodovinski preboj slovenskega naroda," je povedal minister Tonin.

Ob tem  je izpostavil tudi dogajanje v Ukrajini. "Prav Slovenci lahko zaradi svoje izkušnje, ko smo se zoperstavili agresiji toliko močnejše nasprotne armade, še toliko bolj razumemo Ukrajince," pravi Tonin in spodbuja, da je nujno, da izkažemo podporo Ukrajini, saj sami najboljše vemo, kako pomembno se je boriti ta svojo državo.

"Prepričan sem, da nam spomin na generala Rudolfa Maistra, njegovo domoljubje in njegov državotvorni pogum tudi danes kažejo pravo pot. Vem, da nam je v navdih ter da spomin nanj – na enega največjih sinov slovenskega naroda – nosimo v srcu," je svoj  nagovor zaključil minister Tonin.

Ob tej priložnosti so podelili tudi občinska priznanja, minister Matej Tonin pa je v imenu Ministrstva za obrambo dvema zaslužnima Kamničanoma podelil tudi medalji ob lanski 30-letnici samostojne Slovenije. Medalji sta prejela Tone Smolnikar in Tine Golob, ki sta v času osamosvojitvene vojne delala kot novinar in snemalec.

Minister med govorom stoji pred Maistrovim spomenikom. Zadaj stoji gardist in nosilci praporova

Na slovesnosti ob spomeniku Rudolfa Maistra v centru Kamnika je minister Tonin ob spremstvu Častne enote in Orkestra Slovenske vojske orisal pomen Maistra in njegova naprezanja za slovensko ozemlje | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2