Skoči do osrednje vsebine

Vesoljski teden tudi v znamenju človeških in robotskih raziskav

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V sklopu "Vesoljskega tedna", ki ga organiziramo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Delegacija Republike Slovenije pri Evropski vesoljski agenciji (angleško European space agency – ESA) v sodelovanju z ESA je danes potekala predstavitev opcijskega programa "Človeške in robotske raziskave".

Dogodka, ki poteka v ljubljanski Hiši Evropske Unije, so se udeležili predstavniki podjetij, raziskovalnih institucij ter vladnih institucij, za katere je to področje pomembno.

Slovenija se je temu programu pridružila leta 2019 predvsem zaradi tako imenovane človeške centrifuge za proučevanje vpliva breztežnosti na človeško telo, ki je bila lani instalirana v Nordijskem centru Planica, raziskave na njej pa izvaja Institut Jožefa Štefana. V obdobju med letom 2023 in 2025 bo ESA temu področju namenila bistveno več pozornosti in sredstev, kot do sedaj. To področje namreč vidi kot eno od področji, kjer ima Evropa lahko tehnološko prednost pred drugimi pomembnimi vesoljskimi igralci, kot so Združene države Amerike in Kitajska. Da bi omogočili hiter razvoj tega področja, je ključno sodelovanje znanosti, ki tesno sodeluje s podjetji.

Omenjeni program pa nudi poleg tega tudi številne druge priložnosti, ki so lahko zanimive za slovenska podjetja in raziskovalne institucije. Aktivnosti so usmerjene za odkrivanje nizko zemeljske orbite, usmerjene pa so tudi že na raziskave Lune in Marsa. Da pa bo to možno, je potrebno razviti še veliko novih znanj in tehnologij, ki se dotikajo skoraj vseh področij: umetne inteligence, strojnega učenja, novih materialov, radiacije, telekomunikacij, robotike, zdravja, hrane, obdelave in hranjenja velike količine podatkov, energije, pogonskih sistemov in še številne druge.

Tudi predstavniki ESA so izpostavili, da v Sloveniji obstaja res širok nabor podjetij in raziskovalnih institucij s pomembnimi znanji in inovativnimi pristopi, ki se lahko v prihodnje vključijo v ta program. Pomembno pa je izpostaviti, da se veliko teh tehnologij in znanstvenih ugotovitev, ki so prvotno razvite za namen vesolja, lahko koristno uporabi v vsakdanji rabi, torej v proizvodnji, zdravstvu, telekomunikacijah, umetni inteligenci ter številnih uporabnih aplikacijah. Zaradi navedenega so lahko tudi zanimiva poslovna priložnost.