Skoči do osrednje vsebine

Zasedanja Sveta za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov - Slovenija solidarna z Ukrajino, poziv Komisiji za pričetek pogovorov s proizvajalci cepiv

Minister za zdravje se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov (angleško Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council configuration - EPSCO).
minister Poklukar na zasedanju EPSCO 1
1 / 3

Na dopoldanskem delu zasedanja je komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kyriakides predstavila aktivnosti Komisije glede krize v Ukrajini. Izpostavila je, da je napad na Ukrajino ponovno postavil na preizkušnjo našo evropsko solidarnost in sodelovanje. Ministri so izrazili solidarnost z Ukrajino in državami članicami, ki mejijo nanjo ter obljubili zdravstveno pomoč ukrajinskim državljanom. Prav tako so izpostavili pomembnost ustreznih evropskih mehanizmov za koordiniran in skupni odziv.

Minister za zdravje Janez Poklukar je izpostavil, da je Slovenija ena izmed prvih sprejela Uredbo o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito, s čimer je bila zagotovljena pravna podlaga za nudenje pomoči ukrajinskemu prebivalstvu.

Minister se je prav tako zahvalil Poljski za pripravljeno skupno izjavo o takojšnji potrebi po zagotovitvi finančne podpore na ravni EU za kritje zdravstvenih storitev, ki se v državah članicah zagotavljajo ukrajinskim državljanom. Slovenija izjavo podpira.

Pod točko razno je minister poudaril, da se čim prej doseže kompromis z Evropskim parlamentom glede Uredbe o resnih čezmejnih grožnjah za zdravje. Gre za zadnji še ne sprejeti pravni akt iz zakonodajnega trojčka v okviru evropske zdravstvene unije, ki je predstavljal enega od stebrov slovenskega predsedovanja Svetu EU. S tem zakonodajnim paketom bo omogočena okrepitev učinkovitega EU odzivanja na bodoče zdravstvene grožnje in tudi na zdravstveno krizo zaradi vojne v Ukrajini.

V času delovnega kosila so ministri razpravljali o evropskem odzivu na področju redkih bolezni. Minister Poklukar je izpostavil, da slovenski izvajalci zdravstvenih storitev sodelujejo z vsemi 24 evropskimi referenčnimi mrežami in pozdravil napoved Komisije glede reforme zakonodaje o zdravilih sirotah ter pediatričnih zdravilih. Poudaril je tudi pomembnost raziskav in kot primer dobre prakse izpostavil sodelovanje v projektu “1+milijon genomov”. Prav tako je nujno, da se poenoti tako priprava in obdelava, kot tudi pogoji za dostop do občutljivih, a hkrati pomembnih zdravstvenih podatkov, kar bo omogočil sprejem zakonodajnega akta s področja evropskega prostora zdravstvenih podatkov.

Glede cepljenja so si bili ministri enotni, da je pandemija covid-19 opozorila, da je moč le v složnosti med državami članicami in Komisijo, kar je botrovalo k uspehu pri skupnem naročanju cepiv. V zvezi z nadaljnjim pristopom k cepljenju so se države članice strinjale, da je potrebna enotna strategija za cepljenje na EU ravni. Ta naj bi vodila k enotnemu pristopu glede uporabe četrtega odmerka cepiva. Potrebna je odprtost COVAX sistema za vse zainteresirane države po svetu, kar bi omogočilo učinkovitejše in hitrejše prerazporejanje cepiv skladno s potrebami. Ker se kar nekaj držav članic sooča s presežki količin cepiv zaradi endemičnosti in sezonske pojavnosti virusa, je minister apeliral na Komisijo, da še aktivneje pristopi k pogovorom za prilagoditev pogodbenih razmerij s proizvajalci cepiv novi realnosti in potrebam držav.