Skoči do osrednje vsebine

V 21 državah zaseženih več kot 5 milijonov potencialno nevarnih igrač

Evropski policijski urad (EUROPOL) je od lanskega oktobra do konca letošnjega januarja v operaciji Ludus II zasegel več kot pet milijonov nevarnih igrač v skupni vrednosti več kot 18 milijonov evrov. Zasežene igrače so predstavljale tveganje za zdravje zaradi izpostavljenosti kemikalijam, zadušitvi, električnemu udaru, poškodbi sluha in nevarnosti požara.

V operaciji je sodelovalo 21 držav, med njimi tudi Slovenija. Med operacijo so organi pregona  zasegli ponarejene sestavljanke, videoigre, družabne igre, otroške punčke in lutke iz znanih televizijskih serij, kocke za sestavljanje ter otroška oblačila in dodatke znanih blagovnih znamk.

Ludus II je že druga tovrstna akcija Evropskega policijskega urada: leta 2020 je bila na podlagi analize Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) vzpostavljena prva mednarodna operacija kazenskega pregona proti ponarejenim igračam Ludus I. Med operativno fazo programa Ludus II pa so se organi kazenskega pregona osredotočili na izvajanje inšpekcijskih pregledov za odkrivanje nezakonitih pošiljk in skladiščenja. Številne racije so sledile spletnim preiskavam, začetim na platformah za e-trgovanje.

Večina ponarejenih igrač je bila uvožena iz vzhodne Azije v države Evropske unije, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Organi pregona so odkrili kršitve pravic intelektualne lastnine, pomanjkanje oznak CE in izjav o skladnosti ter prisotnost nevarnih snovi. Pravosodnim organom so ovadili 99 oseb, zdravstvenim oziroma upravnim organom pa 1459 oseb. Zaprli so tudi 30 spletnih mest.