Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch z gospodarstveniki slovenskega rodu v Kanadi

Zadnji dan v Ontariju se je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch srečala z gospodarstveniki slovenskega rodu, ki pišejo upešne zgodbe v Kanadi in širše. Ob tej priložnosti je obiskala Nahanni Steel in Bigfoot door, dva izmed mnogih uspešnih podjetij, ki jih vodijo tamkajšnji Slovenci.

Na delovnem kosilu je spregovorila s predstavniki Slovensko kanadske gospodarske zbornice, dan pa je  zaključila na sprejemu, ki ga je gostil častni generalni konzul v Torontu John Doma, ki je ministrico skupaj z veleposlanikom Andrejem Gregorjem Rodetom tudi spremljal skozi ves dan.

Najprej je ministrica obiskala podjetje Nahanni Steel, kjer sta jo sprejela podpredsednik uprave Vlado Zupanec in generalni direktor Sebastijan Zupanec. Ministrico sta popeljala po proizvodnji in predstavila podjetje z več kot 50 letno tradicijo, ki ga je ustanovil pokojni Paul Janza. Ukvarjajo se s proizvodnjo kovin. Delujejo predvsem v avtomobilskem sektorju in proizvajajo dele za večino proizvajalcev avtomobilov. Dejavnosti podjetja segajo tudi na področje rudarstva in solarne energije. Od leta 2013 so se začeli aktivno ukvarjati tudi z visokokakovostno jekleno kritino, tako so lansirali še podjetje Armadura Metal Roof. Ves čas sta zelo povezana tudi s Slovenijo, kamor se gospod Zupanec vrača vsako leto. Ministrica jima je čestitala za uspešno delo in podjetju tudi v prihodnje zaželela vse dobro.

V popoldanskem delu se je ministrica odpravila v podjetje Bigfoot door. Gre za uspešno podjetje, ki se ukvarja z izdelavo nadstandardno velikih in pogosto za izdelavo izjemno zahtevnih oken in vrat iz aluminija in stekla. Prvo podjetje Just Aluminum & Glass, ki se tudi ukvarja s podobnimi dejavnostmi, je pred mnogo leti ustanovil Just Žigante. Kasneje so se mu pridružili še trije sinovi Denis, Dean in Daniel, ki so ministrico danes tudi sprejeli. Hitro rastoče podjetje se pri poslovanju intenzivno povezuje s Slovenijo, kjer imajo številne poslovne partnerje, prav tako pa tudi eno od svojih pisarn. Z ministrico so se sprehodili skozi proizvodne prostore ter ji predstavili zgodovino in delovanje podjetja. Ministrica je tudi njim čestitala za odlično delo ter jim zaželela, da bi se tudi v prihodnje poslovno krepili in rasli. Družina ima zelo pristen odnos do matične domovine, Just Žigante je namreč tisti, ki je pred leti iz Kanade prinesel slovensko zastavo, ki je izobešena na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu in je ena izmed 130, ki so jih v Torontu sešili v eni sami noči. Z njimi so pred 25 leti demonstrirali pred poslopjem kanadske vlade v podporo slovenski osamosvojitvi.

Ministrica je dan zaključila v dobri družbi, udeležila se je namreč sprejema, ki ga je v čast njenega obiska pri rojakih v Kanadi pripravil častni generalni konzul John Doma v sodelovanju s Kanadsko-slovensko gospodarsko zbornico. Dogodka so se ga udeležili številni rojaki, ki so uspešni na gospodarskem področju oziroma so kako drugače pomemben steber slovenske skupnosti v Kanadi. Po dolgem obdobju, ko je epidemije onemogočala tovrstna srečanja, je bila to odlična priložnost za pogovor in izmenjavo mnenj. Ministrica je v pozdravnem nagovoru poudarila, da je zelo pomembno, da se Slovenci povezujemo, še posebnega pomena pa je tudi sodelovanje na gospodarskem področju, »Slovenci tu v Kanadi imate veliko uspešnih podjetij, ki s svojim delom širijo odličen glas tudi o Sloveniji« je povedala ministrica. Spomnila je na Slovensko globalno poslovno povezavo, ki je zaživela prav v času epidemije in povezuje slovenske podjetnike po vsem svetu, ter jih spodbudila, da tudi sami postanejo njen del. To priložnost je izkoristila tudi zato, da se je v imenu Republike Slovenije in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zahvalila Johnu Domi za deset let neutrudnega dela na področju krepitve gospodarskega in kulturnega sodelovanja med Kanado in Republiko Slovenijo ter njegov neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske narodne zavesti v Kanadi. Po zaključku uradnega dela so se ministrica in rojaki še dolgo zadržali v prijetnem klepetu.