Skoči do osrednje vsebine

Minister v Združenih državah Amerike: Po zgledu Danske bomo že jeseni odprli razvojno-gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je med 20. in 25. marcem obiskal Združene države Amerike, kjer se je med drugim srečal z ameriškimi institucijami in vodilnimi tehnološkimi podjetji, kot so Apple, Google, Tesla, Meta, Amazon, Starlink in NVIDIA. Pogovori so bili osredotočeni na krepitev tehnoloških naložb v Sloveniji, odprtju slovenskega razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini in spodbujanje znanstveno-raziskovalnega sodelovanja med državama. Beseda je tekla tudi o tehnološki pomoči Ukrajini in ukrajinskim beguncem v Sloveniji ter drugod v Evropi.

Minister je začel delovni obisk v družbi slovenskih rojakov v Slovenskem domu v San Franciscu, nadaljeval pa ga je na sedežu podjetja Apple. Z vodstvom podjetja je spregovoril o prioritetnem prevodu Applovih storitev v slovenščino ter integraciji novih osebnih izkaznic z Apple Walletom. »Želimo postati ena prvih evropskih držav, kjer lahko državljani namestijo osebne izkaznice v Apple Wallet,« je izpostavil minister ter Apple pozval tudi k tehnološki pomoči Ukrajini.

Ker želi Slovenija postati ena najnaprednejših evropskih držav, bomo že v prihodnjih mesecih odprli razvojno-gospodarsko predstavništvo Silicijevi dolini, ki bo odpiralo vrata slovenskim tehnološkim podjetjem in talentom v ZDA. Pri tem se želimo zgledovati po najboljših, zato je minister obiskal dansko tehnološko ambasado v Palo Altu, ki že od leta 2006 uspešno povezuje danske podjetnike in raziskovalce z ZDA. Danski generalni konzul v Silicijevi dolini je ministru predstavil njihovo tehnološko ambasado, v kateri dela že več kot 50 ljudi. 

V Palo Altu, ki predstavlja srce Silicijeve doline, sta ministra sprejela župan mesta ter direktor tamkajšnje gospodarske zbornice. Minister jima je predstavil prednosti Slovenije kot naložbene destinacije. »Slovenija postaja z nedavno davčno in drugimi reformami ena izmed najbolj atraktivnih evropskih destinacij za tehnološke naložbe. Naredili bomo vse, da pritegnemo strateške naložbe, ki bodo ustvarjale dobro plačana delovna mesta,« je v pogovoru izpostavil minister. Oba ameriška sogovornika sta ponudila vso podporo pri vzpostavljanju slovenskega razvojno-gospodarskega predstavništva. Slovenija namerava postati prva država iz Srednje in Vzhodne Evrope s tovrstnim predstavništvom. 

Minister se je srečal tudi s podpredsednikom družbe NVIDIA, ki je vodilni svetovni ponudnik čipovja in programske opreme na področju umetne inteligence in superračunalništva. Dotaknila sta se uresničevanja nedavno podpisanega sporazuma o sodelovanju, ki med drugim prinaša brezplačne delavnice in programsko opremo za slovenske startupe. »Veseli me, da je družba NVIDIA prepoznala naš izjemen potencial in da v okviru sklenjenega partnerstva že vlaga v razvoj slovenskega znanja in tehničnih zmogljivosti na področju umetne inteligence,« je poudaril minister.

Minister je obiskal tudi sedež podjetja Google, kjer ga je sprejel podpredsednik podjetja. Spregovorila sta o krepitvi sodelovanja v okviru sporazuma o sodelovanju, ki je bil sklenjen lanskega novembra. Minister se je zahvalil za naložbe na področju umetne inteligence in socialnega podjetništva, ki so že v teku. Spregovorila sta tudi o odprtju Googlove pisarne v Sloveniji, vzpostavitvi razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini in tehnološki pomoči Ukrajini. Minister je ob tem izpostavil problem ruske propagande v Evropi in pozval Google k zaposlovanju lokalnih strokovnjakov za boj proti tovrstnim dezinformacijam. Podpredsednik Googla je čestital Sloveniji za številne dosežke slovenskega predsedovanja EU na področju digitalne in ostale zakonodaje.

Zadnji dan v San Franciscu je minister obiskal še podjetje Tesla, Hoover Institution in Stanfordsko univerzo. V podjetju Tesla se je minister pogovarjal o možnostih za odprtje Tesline tovarne v Sloveniji, širitvi mreže Teslinih polnilnic pri nas in sodelovanju s slovensko avtomobilsko industrijo. Na Univerzi Stanford se je srečal z dr. Juretom Leskovcem, ki je vodilni slovenski raziskovalec na področju umetne inteligence. Obiskal je tudi Stanfordski center za umetno inteligenco in Hoover Institution, kjer ga je sprejel dr. Larry Diamond, ki je eden vodilnih strokovnjakov za mednarodne odnose in varnostna vprašanja.

Druga polovica delovnega obiska je potekala v Washingtonu, kjer je bil minister osrednji gost okrogle mize, ki sta jo organizirala Atlantic Council in Veleposlaništvo Republike Slovenije. Pogovor je tekel o slovenski digitalni agendi, dosežkih slovenskega predsedovanja EU in krepitvi čezatlantskega tehnološkega sodelovanja, še posebej na področju kibernetske varnosti in umetne inteligence.

Minister je v Washingtonu obiskal tudi podjetje Starlink, ki deluje v okviru družbe SpaceX. Pogovor je tekel o možnostih, ki jih ponuja satelitski internet za pokrivanje oddaljenih gospodinjstev in krajev, ki jih prizadanejo naravne ter druge nesreče. Minister se je vodstvu podjetja zahvalil za zagon Starlinkovih storitev v Sloveniji in za tesno sodelovanje pri dobavi Starlinkove satelitske opreme ukrajinskim bolnišnicam in šolam. 

Minister se je srečal s podpredsednikom podjetja Meta, s katerim sta spregovorila o priložnostih za naložbe na področju metaverse tehnologij v Sloveniji. Dotaknila sta se tudi boja proti ruski propagandi, pri čemer je minister prejel zagotovila, da Meta povečuje število lokalnih sodelavcev na tem področju po vsej Evropi, vključno s Slovenijo. Minister se je prav tako srečal predstavniki podjetja Amazon, ki jih je pozval, da slovenskim podjetjem čim prej omogočijo prodajo izdelkov v Amazonovi spletni trgovini. Pogovor je tekel tudi o možnostih za odprtje Amazonove pisarne in logističnega centra v Sloveniji.

Minister je prav tako obiskal Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA, kjer se je srečal s posebnim odposlancem za trgovinske zadeve. Pogovor je tekel o vzpostavitvi razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki ga ZDA močno podpirajo, in krepitvi poslovnih odnosov med državama. Posebni odposlanec se je Sloveniji zahvalil za koordinacijo evropske tehnološke pomoči Ukrajini.

Nazadnje se je minister srečal z vodstvom nadstrankarske ustanove National Endowment for Democracy (NED), ki deluje v okviru ameriškega kongresa. Z direktorjem sta spregovorila o krepitvi sodelovanja s Centrom za evropsko prihodnost, ki deluje v Sloveniji. Dotaknila sta se tudi številnih programov, s katerimi NED spodbuja demokracijo in civilno družbo v Ukrajini in državah Zahodnega Balkana. Direktor je izrazil zahvalo Sloveniji za izjemno proaktivno vlogo pri reševanju ukrajinske krize in približevanju držav Zahodnega Balkana EU.