Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek: »Majhen korak za nas ter velik za čebele in druge opraševalce«

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil dneva vseslovenskega sajenja medovitih rastlin, ki na pobudo Čebelarske zveze Slovenije poteka po vsej Sloveniji. Projektu so se pridružile tudi nekatere druge države in institucije po svetu. Cilj projekta, ki ga podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji in po svetu posaditi čim več medovitih rastlin.
Več oseb stoji ob tabli kjer so narisane medovite rastline.

Dan sajenja medovitih rastlin v Lukovici | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Pobuda slovenskih čebelarjev je, da se do do leta 2030 v Sloveniji posadi 2 milijona medovitih rastlin. Kot je dejal minister dr. Jože Podgoršek, ki se je udeležil sajenja na sedežu Čebelarske zveze Slovenije, je to dejanje za nas majhen korak, a velik za čebele in opraševalce. »S tem pomagamo planetu, biodiverziteti, čebelam in drugim opraševalcem. Če jim bomo pomagali, bomo lahko imeli hrano. Zato sem vesel, da lahko tudi iz javnih sredstev zagotavljamo podporo temu projektu«. Skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skozi podnebni sklad financiralo dobavo in dostavo 10.000 sadik avtohtonih medonosnih, drevesnih in grmovnih sadik.

Dan sajenja medovitih rastlin je tudi pobuda vsemu svetu, da se mu priključi, saj planet potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja in opraševalcev – ter njihovo preživetje, ki zagotavlja opraševalni servis za pridelavo 70% hrane. Je prvi konkretni projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo 3 milijarde dreves in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope. Opozarja tudi na ohranjanje čistega in zdravega okolja. Le to je ključnega pomena, saj že vsako najmanjšo spremembo v njem naše čebele in ostali opraševalci zelo občutijo.

Čebelarstvu se v Sloveniji posveča zelo velika pozornost. Rastlinski svet je zelo bogat in ponuja res veliko izbiro različnih rastlin, s katerimi lahko skrbimo za čebele in izboljšanje čebelje paše. Tudi okrasne rastline so lahko koristne. Velika pozornost bo v čebele in opraševalce usmerjena tudi 20. maja, ko bomo 5. obeležili Svetovni dan čebel. Glavna tema letošnje obeležitve so mladi v čebelarstvu.