Skoči do osrednje vsebine

Razpis za boljšo dostopnost in večjo gledanost slovenskega in evropskega filma

Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za sofinanciranje kinematografske distribucije kakovostnih evropskih, avtorskih in svetovnih kinotečnih filmov v kinematografski mreži in v avdiovizualnih storitvah na zahtevo ter art kino programov in prvič tudi projektov za razvoj filmskega občinstva v letu 2022. Rok za prijavo je 25. april 2022.
Pogled od zadaj na gledalce v majhni kino dvorani

Kinodvorana | Avtor: Mr. Music / Shutterstock.com

Kultura je eno od področij, na katero so imeli epidemija covida-19 in ukrepi proti njenemu širjenju posebej močan vpliv. Omejitve so prizadele tako ustvarjalce kot gledalce. 

Filmi in avdiovizualna dela so danes sicer med najbolj razširjenimi umetniškimi in kulturnimi vsebinami, saj digitalizacija in novi načini distribucije povečujejo njeno dostopnost in širijo občinstvo. A hkrati spreminjajo navade gledalcev oziroma uporabnikov, ki filme v velikem obsegu gledajo na zahtevo, v kinodvorane pa se le počasi vračajo.

Na Ministrstvu za kulturo smo zato redni letni razpis za sofinanciranje kinematografske distribucije kakovostnih evropskih in svetovnih filmov v kinematografski mreži in art kino programe, razširili na avdiovizualne storitve na zahtevo in projekte za razvoj filmskega občinstva.

Cilj podpor je spodbujanje gledanosti v kinematografih in krepitev dostopnosti kakovostnih slovenskih in evropskih filmov na vseh distribucijskih platformah čim širšemu krogu ljudi na celotnem ozemlju Slovenije, še posebej pa tam, kjer ni razvite kinematografske ponudbe.

Razvoj občinstva, ki je eden od ciljev Nacionalnega programa za kulturo, za namen tega razpisa zajema dejavnosti za spodbujanje zanimanja za kakovostni slovenski in evropski film. Pri vzgoji in razvoju občinstva ter prikazovanju teh filmov imajo pomembno vlogo tudi lokalni javni zavodi, art kino mreža in sodelovanje organizacij civilne družbe v lokalnem okolju.

Novi pristopi morajo biti zasnovani na načelih čim širše družbene vključenosti, posebej pa želimo pred velika platna privabiti osnovno- in srednješolce.

Obvestilo o objavi javnega razpisa (Uradni list, 25. marec 2022)

Razpisna dokumentacija