Skoči do osrednje vsebine

Agencija se pridružuje pobudi sajenja medovitih rastlin

Zaposleni na Agenciji za okolje smo danes zasadili nekaj avtohtonih medovitih rastlin - divjih češenj - in se pridružili projektu, v sklopu katerega želita Čebelarska zveza in Zavod za gozdove do leta 2030 v Sloveniji posaditi 2 milijona medovitih rastlin.

S povečanjem števila teh rastlin omogočamo čebelam in drugim opraševalcem dodatne pašne površine in jim lajšamo preživetje. Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo živali, 80 % teh rastlin pa oprašijo čebele.

Na Agenciji za okolje smo povezani z urbanim čebelarjenjem. Na strehi od leta 2015 gostimo pet standardnih 10-satnih panjev Anton Žnidaršič čebelarja Žiga Logondra.

Podprli smo prizadevanje Čebelarske zveze, saj tudi sami podobno vabimo posameznike, naj se pridružijo ukrepom za boljši zrak in za zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb. Prizadevanja mnogih posameznikov zagotovo učinkujejo.

S skrbjo za boljši zrak si prizadevamo, da se prebivalcem Slovenije ne bi skrajševala pričakovanja življenjska doba.

Kot posamezniki v skrbi za boljši zrak: ne kurimo z neustreznimi gorivi: starim papirjem in kartonom, vlažnim in  kemijsko obdelanim lesom (ivekre, barvan, lakiran les), plastiko, embalažo, krpami in drugimi odpadki. Lahko zmanjšamo toplotno izgubo stavb, zamenjamo neučinkovite kurilne naprave na les, ne kurimo na prostem in se ne kratkočasimo z ognjemeti. Izberemo lahko ustreznejši način mobilnosti: javni prevoz, kolo, skiro, rolerje, rolko, hojo …

Na sliki z oranžnim grafom pa so zbrani osebni ukrepi, ki pomagajo k zmanjševanju ogljičnega odtisa.