Skoči do osrednje vsebine

25-letnica delovanja Orkestra Slovenske vojske

Orkester Slovenske vojske je ob 25-letnici delovanja izdal zbornik in zgoščenko.

Koračnice, himne, budnice, oziroma glasba nasploh, so tesno povezane z oboroženimi silami. V miru in v vojni, na bojišču ali v filharmonijah, na protokolarnih ali dobrodelnih dogodkih in še marsikje, je sodelovanje vojaških glasbenih sestavov skoraj obvezno. To velja tudi za Slovensko vojsko in njen Orkester Slovenske vojske, ki je bil ustanovljen leta 1996 in je lani praznoval 25-letnico obstoja.

V Dvorani Slavka Osterca Slovenske filharmonije v Ljubljani so predstavniki Orkestra Slovenske vojske v navzočnosti namestnika poveljnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča in drugih gostov izvedli krajši glasbeni program in predstavili zbornik. Posnetek si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.

V imenu uredniškega odbora je vsebino zbornika predstavila Maša Bertok Duh, ki je povedala, da je ideja o zborniku vzklila že pred več kot petimi leti, ko je orkester praznoval 20-obletnico in dodala: »Takrat smo pripravili fotografsko razstavo o Orkestru Slovenske vojske. Logično nadaljevanje je bilo priprava zbornika. Na enem mestu smo želeli zbrati verodostojne informacije o delovanju orkestra. Z njim smo želeli seznaniti javnosti kaj orkester Slovenske vojske počne in kdo smo. Hkrati je zbornik poklon vsem sedanjim in nekdanjim zaposlenim v orkestru.«

Zbornik ponuja zgodovinski pregled vojaških godb na slovenskem ozemlju, ustanovitev Orkestra Slovenske vojske, njegovo poslanstvo, repertoar in diskografijo. Opisani so odmevnejši projekti, sodelovanje z zunanjimi sodelavci in skladbe, napisane za Orkester Slovenske vojske. Od ustanovitve pa do konca leta 2020 so člani orkestra igrali na 3835 prireditvah.

Zbornik 25 let Orkestra Slovenske vojske je dostopen tudi v digitalni knjižnici Ministrstva za obrambo.

Člani orkestra in dirigent pred nastopom. Zadaj so zastave Slovenije in EU, na stani pa velika umetniška slika

V Slovenski filharmoniji so predstavniki Orkestra Slovenske vojske v navzočnosti namestnika poveljnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča in drugih gostov izvedli glasbeni program in predstavili zbornik | Avtor: Bruno Toič

1 / 2